„Войници“ срещу грипа в домашната аптека


Болест : простуда, грип

Последна промяна на 17 May 2018 в 22:54 982 0

В първия момент срещу простудните и грипните заболявания домашната аптечка трябва да съдържа обезболяващи средства и такива, които понижават високата температура. С добър ефект е традиционният аспирин с витамин С, разтворим във вода, и препаратите парацетамол и копиркал.
В този комплект са градинският и липовият чай. При главоболие и мускулни болки с най-широко приложение са аналгинът, аспиринът, копиркалът и парацетамолът.

За кърмачета и деца до 8-10-годишна възраст не бива да се прибягва механично към аспирина, тъй като за тази възраст той има странични действия. При такива случаи лекуващият лекар може да предложи подходящ заместител.

Хлебната сода действа добре за гаргари при болки в гърлото.

За язваджиите или при друго стомашно-чревно заболяване аспирин, индометацин, бруфен, пироксикам и други подобни, взети през устата, са противопоказни.

При суха и болезнена кашлица са препоръчителни препаратите, които не съдържат опиати – ацетилцистеин и бромхексин. За децата е подходящ берлоцид.

Полезно е в аптечката да има и от народни средства – корени от медицинска ружа, от иглика, грудки от салеп и синапено брашно.

Лекарствата от групата на антибиотиците и химиотерапевтиците трябва да се употребяват само по лекарско предписание. Ако имате в аптечката изостанали антибиотици от предни лечения, преди употреба ги проверете с какви срокове на годност са.