За да не ви мъчи синузитът


Болест : синузит, инфекция, секрет,

Последна промяна на 26 ноември 2017 в 00:37 1212 0

Заболяването синузит се изразява във възпаление на всички или някои от осемте синуси, които са разположени около челото и носната кухина. То бива остро и хронично и обикновено се появява или обостря през есенно-зимния период. След хрема с продължителност повече от седмица се инфектират носната лигавица и синусите и през носа изтича гнойна прозрачна (сензорна) течност. Заболяването протича с болки и чувство за тежест в областта на лицето, носа и челото, главоболие, температура, втрисане, чувство за обща отпадналост, стичане на секретите от носа към гърлото и др. Нелекуваният остър синузит уврежда синусите и води до хроничен синузит, инфекция на ушите, дори до загуба на зрението и менингит. При хроничната форма на болестта симптомите не са толкова ясно изразени – главоболието е по-слабо, носовото дишане е затруднено, гнойният секрет е с неприятна миризма. Болестта може да се провокира от простуда, грип, вродени деформации или травми в областта на лицето, алергии, бактерии, гъбички, занижен имунитет.

Лечението с медикаменти не винаги е успешно
Капките за нос носят бързо, но временно облекчение на дишането и ако се употребяват повече от една седмица организмът привиква с тях. Често пъти поради възникване на резистентност на бактериалните причинители антибиотичното лечение е със слаб резултат и е необходимо да се проведат около десет физиотерапевтични процедури до пълно излекуване: лазер терапия и магнитно поле в областта на синусите, инфрачервени лъчи с керамична плочка и лечение с апарат за ултрависока честота (УФЧ).
Профилактиката е :
- Трайно излекуване на всяка хрема, поддържане на добра хигиена и проходимост на носната кухина.
- Поддържане на здрави зъби, тъй като пулпитите и периодонтитите на горната редица зъби могат да инфектират съседните синуси и да предизвикат одонтогенен синузит.
За да не допускате появата на простудни заболявания, започнете да повишавате имунната си защита отсега, като подобрите емоционалния си баланс, правите общо укрепващи упражнения всеки ден на чист въздух, храните се с по-лека здравословна храна и не преяждате.

Виж още за: