За диабета


Болест : диабет

Последна промяна на 05 December 2022 в 10:14 179 0

Добрият контрол на диабета се изразява в поддържане на нормални стойности на гликирания хемоглобин (HbA1C < 7%), на кръвната захар на гладно (4-6.1 mmol/l) и след хранене (<7.8 mmol/l). Препоръчва се и избягването на драстично понижение на кръвната захар (хипогликемия), както и контрол на кръвното налягане и телесното тегло. Оказва се, че всяко понижаване на стойностите на гликирания хемоглобин (HbA1C) дори с 1% намалява риска от усложнения – инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност, ампутации, обясни проф. Цветалина Танкова - ръководител на Катедрата по ендокринология в Медицински университет - София и началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“, на пресконференция на тема „Добрият контрол на диабета - инвестиция в бъдещето“, организирана от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) по повод Световния ден за борба с диабета.

Доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), напомня, че основните рискови фактори за развитие на захарния диабет тип 2 са затлъстяването, обездвижването и нездравословното хранене. Затова за успешния контрол на заболяването е нужна промяна на начина на живот, която пациентът сам трябва да пожелае. Той допълни, че в момента НЗОК поема два пъти годишно изследването на гликиран хемоглобин за пациентите с диабет тип 2. Според него е добре то да може да бъде извършвано 3 пъти годишно, каквито са съвременните препоръки.


* Знаете ли, че диабетът е признат от ООН за световна заплаха. Това е първото неинфекциозно заболяване с такава глобална сериозност. И това става с резолюция 61/225 от 2006 г.

* Диабетът засяга всеки един от 10 възрастни над 20 години. В България засегнати са около половин милион души.

* В България от захарен диабет тип 2 страдат около 2000 деца.


Сънят има връзка и с диабета
Изследвания от последните години доказват, че качеството и продължителността на съня имат връзка с метаболизма. Сън под 6 часа, но също така и над 8 часа на денонощие, оказва неблагоприятен ефект върху организма ни. Също така е по-полезно да си лягаме по-рано и да ставаме по-рано, защото така сънят има по-благотворен ефект. Совите (хората, които трудно заспиват вечер и стават късно), по-често имат здравословни проблеми от „ранните пилета“.
За всички, не само за хората с диабет, всекидневната двигателна активност е от изключителна важност. И то тя трябва да е разнообразна. Да включва и по-силови, и дихателни упражнения, и много ходене. Оказва се, че дори само 500 крачки, направени повече за деня, намаляват сърдечносъдовия риск. Това са част от последните препоръки от 23 септември, направени съвместно от Европейската и Американската асоциации за изучаване на диабета. За наша гордост част от екипа е била и проф. Цветалина Танкова.
По-засилени физически упражнения е добре да правим сутрин, като се събудим – бягане, разтягане, дихателни упражнения, гимнастика (съобразно с нашите физически възможности). След обяд пък седенето трябва да редуваме с раздвижване, и да се разхождаме.

Усложнения при диабетТ
Както знаем, едни от най-драматичните проблеми на захарната болест са усложненията, които може да доведе диабетът.
- Диабетната невропатия е честа причина за ампутация на стъпалото.
- Неконтролираният диабет често води до слепота.
- Хората с диабет страдат от проблеми с бъбреците, до степен на бъбречна недостатъчност.
- Хората с диабет 2 до 4 пъти по- често получават смъртоносни инсулти.
- Осем на всеки 10 души с диабет си отиват заради сърдечносъдов инцидент.
А усложненията могат да настъпят най-вече при чести големи колебания в кръвната захар.


Изследвания
Популярното изследване на кръвната захар (с взимане на кръв на гладно, което е част от профилактичните годишни изследвания) мери моментното състояние.
Гликиран хемоглобин – това изследване показва средното ниво на кръвната захар за последните 3 месеца. Няма значение дали кръвта се взима на гладно или след хранене. За диспансеризираните с диабет това изследване се полага два пъти годишно. Прави се в лаборатория.
За всекидневно следене на кръвната захар у дома за хората с диабет по преценка на лекаря по здравна каса могат да бъдат изписани вече свръх модерни сензори – устройства, които се поставят на тялото. Те изследват близо 300 пъти в денонощие нивата на захарта. Също налична в България за случаите, когато имат потребност, е най-модерната технология за контрол на диабета – т. нар. изкуствен панкреас. При него сензорът измерва нивата и казва на помпата колко инсулин да подава в организма.

Колебанията на кръвната захар са рискови
Те ускоряват развитието на усложнения. Затова от изключителна важност е контролът на кръвната захар.
Пациентите с диабет тип 1 трябва да се стремят поне 70 процента от деня към прицелни нива на глюкозата (3,9-10,0 mmol/L. Нива над 10,1 mmol/L са високи, а над 13,9 mmol/L са много високи. Под 3 mmol/L пък са много ниски.


Лечение на хората с диабет


Хората с диабет тип 1 ползват инсулин до края на живота си, защото техният организъм не произвежда.
Може би това е терапията в медицинската наука, която за един век е претърпяла невероятно развитие. Тази година се навършиха точно 100 години от първата инжекция с непречистен инсулин. Пациентът, на който е била поставена, е живял 77 години. През писалките, предварително заредените писалки с инсулин, инсулиновите помпи, инсулиновите помпи със сензор, та до най-съвременния вариант днес - изкуствения панкреас.

Пътят
Пациентът посещава личния си лекар, който му дава направление за ендокринолог. Ендокринологът назначава изследвания и при преценка издава Протокол 1С, който изпраща по електронен път до районната здравна каса. Пациентът вече може да посети личния си лекар, който ще му издаде рецепта, с която да вземе медикамента от аптеката.
При диабет тип 2 при пациенти със сърдечносъдово заболяване, атеросклеротично заболяване (инсулт, ампутация и др.) или при такива с висок риск (възраст над 55 години и наличие на поне два допълнителни рискови фактора (пушене, затлъстяване), при хора с хронично бъбречно заболяване ендокринологът може да изпише някой от т.нар. инхибитори. съобразно индивидуалното състояние на пациента.

Кръвната захар на здрав човек
Ако човек няма диабет, нормалните стойности на кръвната захар при профилактично изследване на кръвта са под 5,7 mmol/L. Стойности между 5,7 – 6,4 mmol/L са сигнал за преддиабетно състояние, което е обратимо, ако навреме се вземат мерки, които включват най-вече здравословно хранене и спорт.
Млади жени с диабет, които искат да забременеят, трябва да целят стойности 6 – 6,5 mmol/L.

Къде сме ние
България е една от страните с най-добър достъп до най-модерните лечения при диабет. Дори ни дават за пример.
Интересна статистика показва, че България е сред страните в момента с най-лесен достъп до специалист. Няма да взимаме за пример Великобритания, която, освен че вече не е член на Евросъюза, от години е синоним на най-лошо в Европа здравеопазване. Там на 67-милионно население има само 791 ендокринолози, с което се пада средно по 1,18 специалист на 100 хиляди души. Да вземем например Германия, където на 85 милиона население специалистите са 1500 – т.е. пак няма по двама ендокринолози на 100 хиляди души. Във Франция, която е сред държавите в света с най-добро здравеопазване, за 67 милиона души население се грижат 1800 ендокринолози или средно по 2,68 на 100 хиляди души. На този фон България, с под 7 милиона население, има 576 ендокринолози, което прави средно по 8,42 специалисти на 100 хиляди души. Единственият проблем е, че те не са разпределени равномерно и са съсредоточени основно в големите няколко града.
В профилактичния годишен преглед за всеки български гражданин е включен въпросник, въз основа на който се изчислява рискът от развитие на диабет. Профилактичният преглед по закон е задължителен и дори при неявяване се предвижда глоба и загуба на здравно-осигурителни права за 1 месец. В действителност около половината от българските граждани не минават на годишен преглед при личния си лекар.