Загуба на обоняние и промяна на почерка издават болестта на Паркинсон


Болест : болест на Паркинсон

Последна промяна на 24 February 2020 в 08:17 1519 0

Невролозите вече диагностицират късната фаза на заболяването по нов метод

Над 600 пациенти преминаха през неврологични прегледи, които се проведоха в рамките на кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“. Невролози от 7 града в страната консултираха безплатно в последните няколко месеца хора с паркинсонова болест.
Резултатите от кампанията показват, че по-голям е процентът на мъжете, посетили безплатните прегледи (348 души, или 56%), спрямо този на жените (270, или 43%). Средната възраст на хората, консултирани в кампанията, е 72 години.
Бъркаме старческото треперене с болестта на Паркинсон

Част от пациентите, потърсили медиците за консулация, се оказват разтревожени без основание, обясняват лекарите. Причината е в често срещаната заблуда, при която възрастните хора приемат старческото треперене на ръцете за симптом на паркинсоновата болест, разясняват специалистите. Намаляване силата на гласа, загуба на обоняние, промени в почерка, причерняване и загуба на равновесие при рязко ставане се нареждат сред нетипичните симптоми за това заболяване, допълват те.

Близо 12 хиляди са българите с болестта на Паркинсон, като 10 на сто, или 1200, са в напреднал стадий
Паркинсоновата болест е прогресивно заболяване и с времето навлиза в късната си фаза, когато ефектът на обичайното лечение с перорални медикаменти започва да намалява. Все още у нас се бави диагностиката на напредналата фаза на заболяването. Невролозите съветват пациентите, че, за да разберат дали са навлезли в напреднал етап на болестта на Паркинсон, могат да приложат своеобразната формула „5-2-1“. Тя означава наличие на 5-кратен прием на лекарства, 2 или повече часа скованост на ден и 1 час с неволеви движения – дискинезии. Щом са налице тези критерии, съвременната медицина предлага възможности за включване на нови методи за по-добър контрол на заболяването, като най-богат е опитът с пациентите на леводопа/карбидопа интестинален гел. В България разполагаме с всички съвременни медикаменти за паркинсонова болест, които се прилагат и в чужбина. Терапията за късна паркинсонова болест се заплаща изцяло от здравната каса.


Всички пациенти могат да се обърнат към лекарите, участвали в кампанията, за да потърсят навременна помощ и консултация, на следните контакти:

- София, МБАЛНП „Св. Наум“, д-р Чорбаджиева и д-р Каменова, тел. 02 970 23 00
- София, УМБАЛ „Александровска“, доц. Григорова и д-р Петрова,тел. 02 923 06 65
- Пловдив, УМБАЛ „Св. Георги“, проф. Пенка Атанасова и д-р Костадин Чомпалов, тел. 0882 212 449
- Варна, УМБАЛ „Св. Марина“, проф. д-р Ара Капрелян, тел. 052 978 324
- Бургас, УМБАЛ „Дева Мария“, д-р Цветана Асеникова, тел. 056 896 262
- Плевен, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Клиниката по неврология, доц. д-р Мая Дановска, д-р Диана Маринова и д-р Десислава Маринова, тел. 064 886 275

- Стара Загора, д-р Илария Петкова, СИМП, тел. 042 630 036
- Русе, д-р Елена Вачева, частен кабинет, тел. 0888 768 623
- Русе, д-р Тихомир Грозев, ДКЦ 1, ул. „Независимост“ 2, неврологичен кабинет, ет.3

Повече информация за заболяването може да намерите на: www.parkinson.bg и на Фейсбук страницата „Живот с Паркинсон“.

Виж още за: