Запек


Болест : запек

Последна промяна на 05 January 2020 в 12:52 1215 0

Разговорите по тази деликатна тема в повечето случаи предизвикват известно неудобство. Това е странно, защото това състояние се среща при всеки втори човек.
Да изясним, че за запек можем да говорим, само когато има задържане на изхождането повече от 2 денонощия.

Честотата на това явление изисква много добре да се познават

Предразполагащите фактори

1. В основата на запека стои нарушената моторика на червата. За да бъде избегнато това важно значение има балансираното хранене. Това предполага в приеманата храна да има достатъчно растителна целулоза. Тя се набавя чрез зеленчуците, плодовете, зърнените храни, пълнозърнестия хляб, овесените ядки и други подобни. Ако в храната липсват тези продукти, неминуемо възникват проблеми с изхождането. Това се случва често и когато храната е пренаситена с месо, яйца и други белтъчни храни, както и с тестени изделия.

2. Недостатъчното количество на приеманите течности през деня е друг предразполагащ към запек фактор. Трябва да се има предвид,че нормално изпражненията се състоят от 70% вода. Ако тя не достига в организма, чревното съдържимо става с по-суха консистенция, което затруднява процеса на дефекация. Този проблем възниква, когато приеманите течности през деня сумарно са под 1.5 литра.
По-честата употреба на кафе или алкохол също води до възникването на споменатия проблем, тъй като те имат известно диуретично действие и това води до известно обезводняване на организма.

3. Недостатъчната физическа активност (заседналият начин на живот) е друг предразполагащ фактор. При него се снижава тонусът на мускулите, образуващи т.н. коремна преса. Тя има свойството да „масажира“ червата и по този начин да се стимулира тяхната перисталтика. Затова при хората, които се движат много малко, запекът се наблюдава 2-3 пъти по-често.

4. Подтискането на позивите за дефекация също води до запек. Това обикновено се наблюдава, когато се намираме извън дома и избягваме обществените тоалетни, заради окаяното им положение или пък такива въобще липсват близо до местоположението ни. Ако това се случва сравнително често стената на правото черво се разширява и от това неговата чувствителност става по-слаба. Това означава, че последващите позиви за дефекация се възприемат като по-слаби или никакви и се появява задържане на дефекацията.

5. Приемането на някои лекарства също може да предизвика запек, като техен страничен ефект. Сред тях са лекарствата, които намаляват киселинността в стомаха, сорбентите, препаратите, съдържащи желязо, също така и при продължително приемане на обезболяващи и противовъзпалителни препарати.

6. Макар и да изглежда парадоксално, слабителните лекарства също може да станат причина запек при тяхната много честа употреба. Това води до намаляване на тонуса на червата и на тяхната чувствителност.

7. Мнозина са се уверили, че смяната на обстановката също може да доведе до запек.
Новите условия, промяната на типичния дневен режим стават причина за запек, поради това, че се нарушава досегашният денонощен ритъм, към който са настроени червата. Особено често това се наблюдава при смяна на часовия пояс и приемането на непривична храна, когато пътуваме зад граница.

8. По време на бременност настъпват хормонални промени, които намаляват активността на червата. През по-напредналите периоди на бременността причина за запек може стане уголемената матка, която притиска червата и нарушава тяхната работа.

9. Продължителният стрес също може да бъде причина за настъпване на запек. Работата на червата се регулира от вегетативната нервна система. При хроничен стрес нейната работа се нарушава.

10. Някои заболявания могат често да се съпровождат със запек – това са заболявания на стомаха, полипи и тумори в червата, хипотиреоза (намалена функция на щитовидната жлеза), атеросклероза и др.

Спешно!
В някои случаи хроничният запек изисква неотложна медицинска диагностика и лечение, когато са налице следните обстоятелства:
– наличие на кръв в изпражненията;
– редуване на периодите на запек с периоди на диария;
– рязко намаляване на телесното тегло.

Как можем да си помогнем при запек?

Доста от хората упорито се мъчат да преборят този деликатен проблем чрез приемане на различни слабителни лекарства. Това в много случаи е напълно неоправдано. В течение на времето приемането на слабителните лекарства води до привикване към тях (намалява тяхната ефикасност) и до нарушаване на състава на чревната микрофлора. Това може да доведе до отслабване на имунитета и до проблеми с храносмилането. Затова има смисъл да се опита решаването на проблема с естествени (натурални) слабителни средства.

На първо място това са плодовете. В тях има много целулоза, която усилва перисталтиката на червата и позволява на организма да се избави от всичко ненужно. Такива помощници срещу запека са сините сливи, ябълките и гроздето. Но за най-ефикасно натурално средство срещу запека са смятани кайсиите, а така също те спомагат в значителна степен за освобождаването на организма от натрупани токсини. Сезонът на кайсиите особено, както и на сините сливи е сравнително кратък. Но това не е пречка, тъй като сушените кайсии и сливи запазват своите полезни свойства и с успех могат да заменят пресните плодове.