Защита срещу грип при хора над 65 години

Последна промяна на 06 October 2022 в 23:23 171 0

Поради непрекъснатата изменчивост на грипния вирус ежегодно се налага съставът на противогрипните ваксини да се актуализира, като съответно те трябва да включват актуалните за съответния период циркулиращи варианти на вируса. Това вече е факт и за сезон 2022-2023 г.

Най-добрият начин за защита от грип и неговите потенциално сериозни усложнения при хората над 65 г. е с ваксинацията срещу грип. Годишната ваксинация помага да се гарантира възможно най-добрата защита.

Препоръчителните месеци за ваксинация, както и през миналия сезон, остават септември и октомври. Препоръчва се в идеалния случай ваксинацията да се извърши до края на октомври. Важно е да се знае, обаче, че ваксинацията и след октомври все още може да осигури защита по време на пика на грипния сезон.

Хората над 65 години са изложени на по-висок риск от развитие на сериозни усложнения при заболяване от грип в сравнение с останалите хора. Този повишен риск се дължи отчасти на отслабване на имунната защита с нарастване на възрастта, както и по-честите хронични заболявания в тази възраст.

За някои от хората над 65 г., които са с повишен риск, ваксинацията срещу грип е особено необходима, поради възможните тежки усложнения при грипна инфекция – пневмония и дихателна недостатъчност.

Повишен риск има при:
- Страдащите от хронични сърдечносъдови заболявания;
- Болните от диабет, който силно намалява съпротивителните им възможности към инфекции;
- Хората със затлъстяване, тъй като при тях подвижността на белите дробове е намалена и оттук е по-голяма е вероятността за настъпване на застойни явления в тях.

През последните години, например, се установява, че между 70 - 85 на сто от смъртните случаи, свързани с грип, са настъпили при хора на 65 и повече години, както и 50 - 70 на сто от хоспитализациите, свързани с грип, са настъпили сред хората в същата възрастова група.
Годишната ваксинация срещу грип помага да се гарантира възможно най-добрата защита срещу заболяването. Имунитетът след ваксинация се формира напълно след период от две седмици след ваксинацията.

В допълнение към ваксинацията хората над 65 г. трябва да предприемат и някои профилактични мерки:

- Избягване на местата с голямо струпване на хора – кина, театри, търговски центрове, дискотеки и др. Това трябва да бъде заменено с разходки на открито и спортни занимания, подходящи за зимата.;

- Правилно хранене. Това има важно значение за правилната работа на имунната система. Затова храната през този период трябва да е богата на белтъчини – подходящи са пилешко или говеждо филе, риба, извара, кисело-млечни продукти. Чрез тях ще бъдат набавени пълноценни белтъчини (вместо от колбаси, кренвирши и други полуфабрикати), както и най-необходимите витамини – А, D, В12 и др.;

- Проветряване. Систематичното проветряване намалява концентрацията на вируси и бактерии във въздуха с 80-90%. Трябва да се проветрява в продължение на 20-30 минути, като това е необходимо да се прави 2-3 пъти на ден.;

- Овлажняване на въздуха. Радиаторите и другите прибори за отопление могат да стоплят въздуха, но не и да го овлажнят. При голяма сухост на въздуха лигавицата на носоглътката често се изсушава. Това причинява не само дискомфорт, но се нарушават и функциите на местния (локален) имунитет. Защитните фактори на този имунитет (лизоцим, интерферони, имуноглобулини и др.) са активни само във влажна слузна среда, която се създава от лигавиците на носоглътката. Поради тази причина се налага въздухът да се овлажнява допълнително. Това може да стане чрез специален прибор за овлажняване на въздуха. Има и по-прост начин чрез поставяне върху радиаторите на влажни кърпи, които трябва да се сменят, щом изсъхнат. Овлажняване на лигавиците може да стане и чрез промиване на носа с физиологичен разтвор Той се приготвя, като разтваряме една чаена лъжичка с връх сол (около 9 грама) в литър вода. Солеността на този разтвор е еднаква със солеността на кръвта и затова той не нарушава защитните функции на лигавиците.;

- Защитна маска. Тя задължително трябва да бъде носена от болните, за да се избегне разпространяването на вирусите при кихане и кашлица. Защитата на здравите хора чрез нея не е напълно сигурно, заради сравнително голямата и пропускливост спрямо респираторните вируси. Освен това вирусът се разпространява не само чрез въздуха, а и чрез замърсените ръце – например, когато болният киха или кашля в шепата си и след това докосва различни повърхности в транспортните средства, магазини и др. Вирусите върху тези замърсени предмети се запазват до 6 дни. Затова, след като сме били на различни обществени места, след това не трябва да пропускаме да измием ръцете си.

Симптоми на грип
Симптомите при грип включват треска, кашлица, възпалено гърло, хрема или запушен нос, болки в мускулите, главоболие, втрисане и силна умора, отпадналост. Някои хора също могат да имат повръщане и диария, макар че това е по-често при деца, отколкото при възрастни. Някои хора могат да бъдат заразени с грип и да имат респираторни симптоми и без повишена температура.

Лечение
Тъй като хората над 65 г. са изложени на по-висок риск от развитие на сериозни грипни усложнения, щом се появят характерните грипни симптоми, веднага, без никакво отлагане и подценяване на ситуацията, трябва да се търси лекарска помощ.
Има одобрени антивирусни лекарства срещу грип, които са ефикасни при грипно заболяване и предотвратяват сериозни грипни усложнения. Препоръчва се бързо лечение с такива антивирусни лекарства при хора, които имат грип или предполагаема грипна инфекция и които са изложени на по-висок риск от сериозни грипни усложнения. Антивирусните лекарства могат да направят протичането на грипното заболяване по-леко, както и възстановяването да настъпи по-бързо. Те също така могат да предотвратят сериозни здравословни проблеми, които могат да са вследствие от грипно заболяване. Лечението с противогрипно антивирусно лекарство трябва да започне възможно най-скоро, защото тези лекарства са най-ефективни, когато лечението с тях е започнало в рамките на 48 часа след началото на симптомите.

Виж още за: