Защо боледуваме от диабет


Болест : диабет

Последна промяна на 23 April 2018 в 16:21 975 0

Национално проучване за информираността на българите относно захарния диабет показва, че 15% от диабетиците не знаят какви са притеснителните нива на кръвната захар, 34% не са измервали нивото на гликирания си хемоглобин през последните 12 месеца, а около 20% от тях не са чували въобще за гликиран хемоглобин. Изследването е проведено от JTN Research през май 2017 г. в партньорство с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АRPharM).

Човек се ражда с генетична предразположеност да развие някои болести, сред които е и диабетът. Това е фактор, който не можем да променим. Но можем да променим всички останали фактори и да улесним или затрудним настъпването на болестта.
Неслучайно диабетът става епидемия в световен мащаб и от него заболяват все повече и повече: Сред основните причини за развитие му са неправилно хранене, стрес, заседнал начин на живот, липса на физическа активност, пушене. Всичко това е в нашите ръце. Нещо повече – ако ни открият предиабет, има възможност с правилен режим да обърнем нещата и да не развием болестта.

Ако страдате от сърдечносъдово заболяване или хипертония – имайте едно наум. Следете кръвната си захар и ако приемате бетаблокери или кортикостероиди.

Симптоми
Много често хората разбират, че страдат от диабет, едва при проявата на усложнения. Диабет тип 2 по-често не дава никакви признаци, освен по-трудно заздравяващи рани. Повечето популярни за хората симптоми са за диабет тип 1:
- Жажда, сухота в устата
- Лесна уморяемост
- Повишено или силно намалено тегло
- Често уриниране
- Замъглено зрение
- Световъртеж

Индекс на телесната маса(ИТМ)
Ако разделите теглото си на ръста и резултата разделите още веднъж на ръста, ще получите този индекс. Ако резултатът е над 25 това трябва да е знак към вас да поограничите калориите и да започнете да се движите повече, за да намалите теглото.

При личния лекар
Личните лекари у нас вече разполагат с въпросник, разработен във Финландия. Премерете си талията да знаете колко е преди преглед и отговорете на лесните 8 въпроси. Око резултатът ви е над 10, това означава, че има повишен риск да развиете диабет и е сигнал да промените нещо в живота си.

Опастност
Националното проучване показва, че все още има страдащи от диабет, които неглижират състоянието си. А последствията при нелекуване са зловещи: гангрени, ампутирани крайници, слепота.
Хората с диабет два пъти по-често получават инфаркти и инсулти. Има случаи, в които преживяват т. нар. тиха исхимия, без дори да разберат. Тези усложнения могат да бъдат избегнати при правилен контрол на болестта.

Лечението у нас
В България можем да се похвалим, че пациентите получават най-съвременното лечение, като днешните медикаменти намаляват не само кръвната захар, но и повлияват добре сърдечносъдовата система. Здравната каса ги поема изцяло, което не се случва във всички европейски страни. Хубаво е, че Здравната каса вече отпуска на пациентите на инсулин по 450 тест лентички годишно. Децата до 18 г. и бременните получават по 1100, а възрастните, лекуващи се на таблетки – по 150. Но за да дава резултат терапията, хората също трябва да са съучастват в лечението – да внимават с храната си, да се движат, да спазват препоръките на лекарите и точно да прилагат медикаментите.

За страдащите от диабет
Самоконтролът на кръвната захар е изключително важен. Ендокринолозите съветват пациентите си да поддържат стойности като на хора без диабет – между 4 и 6 ммол/л. При хора със съпътстващи сърдечносъдови заболявания тези стойности са малко по-високи.
Два часа след хранене измерените от диабетика стойности са добри, ако са 7-8 ммол/литър, но не повече от 8.
Хората, които са на терапия с таблетки задължително трябва да посещават веднъж годишно ендокринолог, е мнението на специалистите. За съжаление сега това се прави само по преценка на личния лекар.

Гликиран хемоглобин

Това е най-точният критерий за състоянието на диабетно болния, най-обективният показател за определяне на степента на гликимичен контрол. Показател е за средните нива на кръвната захар през последните три месеца. НЗОК поема изследването му два пъти в годината. Прави се и при хоспитализация. Лекарите препоръчват нивото му да е под 7%, а за страдащите от сърдечносъдови заболявания – до 7,5%. На младите хора оптималното ниво е до 6,5.