Защо да носим маски навън

Последна промяна на 15 април 2020 в 15:31 539 0

Ще се опитам по най-разбираем начин да обясня защо това е необходимо и важно както в индивидуален план, така и относно развитието на епидемията.

В епидемиологията съществува понятието контагиозен период. Казано най-просто, това е времето, през което заразеният може да предава причинителя на болестта на околните. По принцип това е възможно още преди появата на болестните симптоми (в инкубационния период), както и след клиничното оздравяване (в реконвалесцентния период). Съществува и феноменът здраво заразоносителство. Затова е пълна илюзия е, че заразяването може да стане само при контакт с човек, който има изразени клинични симптоми. Заразяването може да се случи и от хора, които нямат никакви клинични симптоми. Това по безспорен начин е валидно и при заразяването с коронавирус. Проучвания в Китай са установили, че болните от коронавирусна инфекция могат да остават заразни (да са източници на инфекция) до 5 седмици след началото на заболяването (в диапазона от 8 до 37 дни при всичките проучени 191 случая). Карантината от 14 дни покрива само малка част от контагиозния период.

Освен това практиката показва, че и при коронавирусната инфекция значителна част от болните прекарват заболяването субклинично (с много слабо изразени симптоми, което затруднява разпознаването на болестта).

От епидемиологична гледна точка две категории заразени лица имат най-голямо епидемиологично значение като източници на инфекцията, а именно:

1. Отделящите вируса още през инкубационния период (проучвания в Германия и други страни са установили, че съществува отделяне на вируса в значително количество още преди появата на първите болестни симптоми;
2. Тези, които разпространяват вируса на фона на много слабо проявени (изтрити) симптоми на болестта. Те могат да смятат себе си за здрави или че са засегнати от някаква слаба и безобидна настинка.

От тези факти и за непосветените става ясно, че заразените с коронавирус не са етикирани и могат да заразяват околните, когато това въобще не се очаква. Как тогава да се предпази човек в такива случаи? От само себе си се налага изводът, че поради посочените по-горе причини носенето на маски на обществените места (заедно с другите хигиенни мерки) е абсолютно задължително условие. Без това условие установяването на епидемиологичен контрол върху епидемията ще се забави значително, плюс другите последствия от това забавяне.

Затова, за мен като специалист по епидемиология, е повече от странно е, че едно правилно решение за носенето на маски на обществени места беше отменено. Даже бих добавил нещо повече – тази мярка трябваше да влезе в действие още от самото начало на епидемията.

Виж още за: