Защо се правят ваксини срещу ковид, а не лекарства


Болест : ковид-19

Последна промяна на 19 август 2021 в 09:38 289 0

Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн

Защо науката са захвана направо с изработване на ваксини срещу ковид, а не с лекарства срещу него? Огромни пари се дадоха за разработката на ваксини, а с няколко вида антибиотици и др. се лекуват симптомите и последиците от ковид, но не и самият вирус, т.е. няма антивирусни лекарства като при грипа.
Васил Желязков, София

Вирусите по принцип са много трудни за лечение с лекарства, защото използват за размножаването си почти изцяло ресурсите на нашето тяло. Има съвсем малко уникални за тях белтъци и е много трудно да ги "уцелим", без да засегнем нашето тяло. При бактериите е различно - те използват изцяло собствена "база", която се различава от нашето тяло, така че можем много добре да я повлияем с антибиотици без риск от засягане на тялото.

Ваксините работят при вируси по-ефективно, отколкото при бактерии, защото предвид малкия им размер и нуждата да проникнат в клетките на тялото най-често през една конкретна "врата" можем добре да ги блокираме. Бактериите се размножават без нужда да проникват в нашите клетки и там няма подобни "врати", които да препречим.

В момента се разработват и много лекарства срещу ковид, но върви много бавно, въпреки че усилията са сходни с тези за ваксините. Имаме и късмет, защото има и не един и два вируса, за които не могат да бъдат създадени ваксини - например вируса на СПИН. Така че има и просто шанс и късмет.

Виж още за: