Застрашени ли сте от атеросклероза?


Болест : атеросклероза

Последна промяна на 21 September 2020 в 00:56 795 0


Това е изключително важен въпрос, защото атеросклерозата може да доведе до сериозни сърдечносъдови заболявания. Затова е важно да знаем какви са опасностите и как можем да се защитим.

Атеросклерозните плаки

Основният виновник за атеросклерозата е холестеролът – липид в кръвта, който играе важна роля в строежа на клетъчната мембрана и изработването на хормони. Холестеролът е важен за нормалната работа на имунната, нервната, храносмилателната система, но ако присъства в кръвта ни в завишени количества, постепенно се натрупва по стените на артериите. Така се образуват атеросклерозни плаки, които свиват кръвоносния съд и намаляват еластичността му. Именно този процес на образуване на плаки се нарича атеросклероза. С времето на мястото на плаката може да се образува тромб, който напълно да запуши съда и да спре кръвоснабдяването на жизненоважни органи. Запушването на кръвоносен съд, който храни сърцето, води до инфаркт на миокарда, а запушването на съда, който храни главния мозък – до инсулт.

„Добър” и „лош” хлестерол
Холестеролът не се разтваря в кръвта. За прехвърлянето му от клетка към клетка се ползват транспортери – липопротеини.
Липопротеинът с висока плътност /HDL/ спомага за прехвърлянето на холестерола от артериите в черния дроб и след това го отделя от тялото. Холестеролът се нарича ”добър”; високото му ниво предпазва от сърдечни заболявания. Колкото по-ниско е нивото на HDL, толкова по-голям е рискът от сърдечносъдови заболявания.
Липопротеинът с ниска плътност /LDL/ прави обратното: прехвърля холестерола от черния дроб към клетките на тялото. Прекомерният LDL холестерол може да бъде отложен в артериите и да образува атеросклерозни плаки. Колкото по-ниско е нивото на LDL, толкова по-добре.
Има и друга форма на липиди, чието ниво трябва да се следи – триглицериди. Излишъкът им в кръвта също е силно нежелателен.

Какво води до повишаване на холестерола?
Обикновено основният причинител на повишаване на холестерола е храненето ни – когато е богато на наситени мазнини. Но други възможни причини са намалената функция на щитовидната жлеза, хроничната бъбречна недостатъчност, алкохолната зависимост.
Ако ядете прекалено много животински мазнини, лесно смилаеми въглехидрати и висококалорични храни, това може да помогне за повишаване нивата на холестерола в кръвта. Заедно с други рискови фактори, това може да допринесе за развитието на атеросклероза.

Кои показатели на холестерла са нормални?
• Общ холестерол - 5 mmol/l
• LDL холестерол – по-малко от 3,0 mmol/l.
• HDL, холестерол – повече от 1,2 mmol/l за жени и повече от1,0 mmol/l при мъжете.
• Триглицериди – по-малко от 1,7 mmol/l.

Как да разберете дали имате висок холестерол?
Атеросклерозата не боли и не се усеща до определен момент. Повечето хора с висок холестерол в кръвта се чувстват напълно здрави. Единственият начин да научите за опасността е да провеждате редовно биохимичен анализ на кръвта.

Дали сте в рисковата група?
Трябва да поддържате холестерола под контрол, ако:
• сте мъж на възраст над 40 години
• сте жена и сте на възраст над 45 години
• страдате от диабет
• имате наднормено тегло, високо кръвно налягане, заболяване на щитовидната жлеза, бъбречно заболяване
• пушите
• водите заседнал начин на живот
• имате фамилна обремененост (сърдечни заболявания в рода).

Проявления на атеросклерозата
Трудно е да определите без кръвни анализи, че сте с повишен холестерол. Но ако вече страдате от атеросклероза, то има симптоми, които дават сигнал, че трябва да отидете на лекар:
• при физическо натоварване усещате натрапчива, тъпа болка зад гръдната кост
• понякога усещате същата болка, когато не се движите, но сте много развълнувани /например гледате футболен мач или чуете нещо притеснително в новините/ или сте в покой
• дори при малко усилие /бързо ходене/, имате усещане за липса на въздух и искате да спрете и да поемете допълнително въздух.
• Изпитвате умора, чувство на тежест в гърдите;
• Имате чести безпричинни главоболия, шум в ушите, припадъци и други признаци на кислороден глад.

На каква възраст трябва да започнете да следите нивата на холестерола и колко често да се провеждат изследвания?
През последните години атеросклерозата видимо се „подмладява”. Дори при 35-годишни пациенти понякога се диагностицира поражение на коронарните съдове. Между 20 и 65 години нивата на холестерол могат постепенно да се увеличават, след което леко намаляват при мъжете, а при жените остават приблизително същите.
Всички над 30 трябва да си правят кръвен тест поне веднъж на всеки 5 години. Ако нивото на холестерола е нормално, тогава трябва да го проверите отново след няколко години, но ако е повишено или имате роднини с висок холестерол или сърдечни заболявания, трябва да се проверявате по-често.