Здравият сън зависи и от леглото

Последна промяна на 30 November 2017 в 23:25 702 0

Много хора често се събуждат сутрин неотпочинали и уморени. Причината за това могат да бъдат не някои здравословни проблеми, а неудобното легло, завивки, възглавници и матраци.
Какво трябва да знаем, когато ги избираме? Най-важното е възглавницата да не бъде много висока, за да не се опира брадичката в гърдите. В противен случай се нарушава дишането и мускулите на врата и раменете не могат да се отпуснат. Освен това редовната употреба на висока възглавница може да доведе до появата на неприятната двойна брадичка. Много ниската възглавница също не се препоръчва, защото предизвиква изкривяване на гръбначния стълб, а прекалено меката и пухкава възглавница води до изпотяване. Най-правилната височина трябва да бъде такава, че вашата поза по време на сън да бъде естествена, а мускулите отпуснати. За здрав сън фитотерапевтите препоръчват да спим на възглавници, напълнени с листа от билки, треви и цветя.
За предпазване от изкривяване на гръбначния стълб, особено при децата, специалистите препоръчват да се спи на твърдо легло, защото при него най-добре се отпуска напрежението в раменете, врата и мускулите на крайниците. По-пълничките хора е желателно също да изберат твърд матрак, а за по-слабите е разрешено да спят на по-меко.

Виж още за: