Живот с Хашимото


Болест : Хашимото

Последна промяна на 27 декември 2017 в 21:10 2997 0

След атомните бомби в Хирошима и Нагасаки в близките дни и месеци от лъчението умират хиляди. Но 20 години по-късно зачестилите ракови заболявания и проблеми с щитовидната жлеза показват на човечеството зловещата истина, че последиците от радиацията са и милиони съсипани животи в бъдещето. „Благодарение на грижата” към народа от комунистическото правителство в България след атомната авария в Чернобил през 1986 г. ние поехме от радиацията в щедри количества – манифестирахме в майския дъжд, хрупахме пролетните марули.
И така, години по-късно, започват проблемите. Когато след време знаеш диагнозата си казваш – ето, това са били симптоми. Но те се развиват толкова постепенно. Затова би било хубаво всеки да е наясно със заболяването, за да може да види в близкия нарастващите симптоми. А те са потене, сърцебиене до немощ, тревожен сън, отслабване, непрестанна умора, косопад. И най-вече нервност, дори промяна в характера. Почувствате ли се така или забележите ли в близки и приятели подобни симптоми, консултирайте се с лекар. Специалистът в тази област се нарича ендокринолог.

В България Хашимото става все по-„модерно” заболяване. Много млади момичета страдат от него, което всъщност е голям проблем, защото заболяването води до репродуктивни проблеми или рискова бременност, често завършваща със спонтанни аборти, а в най-лошия случай може да се стигне до забавено умствено развитие на новороденото. И понеже статистика държавата не прави (нищо вече не ни учудва!) само можем да подозираме, че се касае за пандемия.
Какво представлява болестта накратко?

Хашимото е автоимунно заболяване. Това ще рече, че нашите антитела не възприемат щитовидната жлеза като част от организма, а като враг и бавно я унищожават.

Какви изследвания трябва да си направите?
- Хормони TSH, FT3, FT4; Антитела ТАТ и МАТ – взема се кръв от вената в лаборатория. Не трябва да сте пили кафе, както и лекарствата за щитовидната жлеза, ако вече пиете такива. Най-добре е да отидете сутрин между 8 и 9 часа. Ако си ги плащате сами, ще ви излязат между 50 и 100 лева. Ако ви приемат в болница, може да ви ги направят там.
- Ехография. Струва около 30 лева. Ако ви открият възли и лекарят прецени, се прави биопсия в болница.

Лекарствата. Ако лекарят ви предпише лекарство за щитовидната жлеза, трябва да знаете, че ще го пиете до края на живота си. Болестта не се лекува, а се следи. Приемайте хапчето сутрин на гладно с чаша хладка вода. Закусвайте и пийте кафе поне половин час след това, най-добре един. Ако забравите да вземете лекарството сутринта, може за го изпиете и вечерта, но поне 3 часа след последното хранене.
Напоследък много хора се увличат от лечение чрез алтернативни методи – трябва да знаете, че те могат да подпомогнат състоянието ви, но няма да се почувствате по-добре без медикамента (у нас се предписват L - тироксин или Еутирокс в различни дози).
Според изследвания приемът на селен действа добре при болни с Хашимото. Попитайте лекаря да ви изпише подходящ препарат. Но имайте предвид, че в никакъв случай не бива да се прекалява със селена, защото той води до повишаване на кръвната захар и може да провокира диабет. Така че вземайте селен при започване на лечението, а когато се почувствате по-добре, го спрете.
Препоръчително е при кръвните изследвания да ви се проследи и хемоглобинът и нивото на калций, което понякога в началото на лечението може да е ниско. Лекарят може да ви предпише добавки с желязо или калций. Трябва да ги пиете по различно време от хормоналния медикамент, а ако са ви предписани и желязо, и калций – и тях да приемате по различно време. Желязото е най-добре да се комбинира с витамин С, а калцият – с витамин D и магнезий за най-добро усвояване. През есента и зимата пийте рибено масло като имуностимулант.

Хранене. Веднъж една лекарка ми каза – щом живееш в София, храни децата редовно с риба, а щом имаш проблеми с щитовидната жлеза – нека на масата винаги има купа с орехи.
Най-полезно е хранителните добавки да взимате чрез храната, а не чрез медикаменти. Например богати на селен са някои ядки и особено бразилският орех, както и рибата и чесънът. Богати на желязо са телешко и агнешко месо, черен дроб, ядки и особено тиквени семки, тъмнолистни зеленчуци, бобови храни, черен шоколад и какао.

По принцип вегетарианството не е разумно за хора с Хашимото. Освен заради желязото, диета с много соя и соеви продукти би нарушила правилното усвояване на хормона.
Друго правило при храненето е, след като сте взели лекарството сутринта, поне час след това не яжте храни, богати на фибри (пълнозърнест хляб, зърнени храни, овесени ядки и трици, плодове и зеленчуци, особено зеле, боб, леща).
Подправяйте храната си с много и различни подправки. Всеки ден изяждайте поне лъжичка канела, поръсена върху храната – тя има противовъзпалително действие и понижава кръвната захар.

Децата. Жените с проблеми с щитовидната жлеза трябва да имат едно наум, че е много вероятно и децата им също да страдат от такива. След навършване на 13 години е добре да ги заведат, особено момичетата, на ехографски преглед при ендокринолог – прегледът е безболезнен.