Живот със сърдечна недостатъчност

Не можех да отида до магазина
Болест : сърдечна недостатъчност

Последна промяна на 23 July 2021 в 03:25 708 0

Иван Атанасов от Варна е само на 42 години, когато получава инфаркт. Млад, активен, в разцвета на силите си. „Изобщо не повярвах какво се случва. Не осъзнаваш колко всъщност е сериозно положението“, разказва той.

Работел като професионален шофьор. Имал и малък сервиз, в който ремонтирал автомобили. Семейството разчитало на помощта му, но след инфаркта здравето му се влошило дотам, че не можел да направи и няколко крачки. „Получавах силно сърцебиене. Не можех да измина и 50 метра, без да се задъхам. Като риба на сухо. Не можех дори до магазина да отида, докато сляза по стълбите, вече не ми стига въздухът, а живея на първия етаж“, споделя Иван.
Диагнозата е сърдечна недостатъчност – сериозно заболяване, с което живеят над 150 000 българи и което засяга предимно възрастните хора. Кардиолозите я определят като по-опасна от рака, защото половината от пациентите умират до петата година от поставяне на диагнозата. Стремежът на лекарите е да удължат живота им в добро здраве, а възможности за това има.

Иван Атанасов живее с това заболяване вече десет години. „Неговата работа е била натоварена доста и вероятно стресовият фактор е бил този, който е подпомогнал, за да получи инфаркт“, казва лекуващата лекарка на Иван – д-р Ирена Русинова, специалист-кардиолог в МЦ „Младост“ – Варна. По думите й категорично инфарктът е на първо място като причина за сърдечната недостатъчност. Другите два са дългогодишната артериална хипертония и открит впоследствие захарен диабет.

Преди години д-р Русинова решила да промени терапията му и включила медикамент, който тепърва навлизал в България и започнал да се покрива от Здравната каса.
„Тези проблеми изчезнаха, не се заморявам вече, в къщи мога да работя всичко. Карам автомобила спокойно, сменям гумите на колата, върша дребни ремонти у дома. Всичко мога да правя, за да съм полезен за себе си и семейството“, удовлетворен е Иван Атанасов.
„Преди години възможностите да помогнем на пациенти като Иван бяха силно ограничени. Но сега, благодарение на напредъка в медицината той живее пълноценен живот“, споделя д-р Русинова. Тя е категорична, че освен лекарствата, ключово за успеха е доверието между лекар и пациент и самонаблюдението – има дребни белези, които подсказват, че човек трябва да се обърне към кардиолог.
„Нашият пациент подходи с пълно доверие към нас“, казва тя. А Иван Атанасов не крие благодарността си към своя лекар: „Кардиолози много, но при нея се чувствам спокоен и сигурен, допада ми как се грижи за мен, за пациентите. Каквото ми казва, изпълнявам всичко и нямам никакъв проблем“.