Живот след операция на рак на гърдата


Болест : рак на гърдата

Последна промяна на 19 September 2018 в 09:15 9537 0

Д-р Мариана ДИМИТРОВА, хирург в Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология в София, даде ценни съвети за живот след претърпяна операция на рак на гърдата на посетилите станалите вече традиционни лекции в Училище за пациенти, което болницата периодично организира. За лекциите можете да разберете от фейсбук страницата на лечебното заведение - УСБАЛ по онкология ЕАД, гр. София.

Ракът на гърдата е заболяване, познато отдавна в човешката история. Папируси от Древен Египет показват, че 1600 пр. Хр. е било лекувано чрез обгаряне. На картина на Рембранд съпругата на цар Давид е нарисувана със симптоми на рак на гърдата.
Заболяването се среща и при мъже, но много по-рядко.

Рискови фактори за рак на гърдата
- Възраст над 60 г.
- Ако майка, баба или сестра имат рак на гърдата.
- Заболяване на другата гърда.
- Ако цикълът е дошъл преди 12-годишна възраст или продължава след 55-годишна възраст. Това е, защото в организма при тези случаи се увеличава диспозицията на хормона естроген в тялото.
- Ако гърдата е по-плътна и след 60-годишна възраст. Тогава на пациентките им е и по-трудно да опипат евентуални бучки. В тези случаи и мамографията не е напълно точна и затова диагнозата трябва задължително да се уточни с ехография.
- Хочкинов лимфом и др.
- Ако водите заседнал начин на живот и не се движите много.
- Напълнели сте, особено ако това е след менопаузата. Мастната тъкан означава повече натрупване на естроген.
Мастопатията не е рисков фактор за рак на гърдата.

Научете се да четете епикризата си и ако трябва – да задавате въпроси

Най-отгоре в епикризата стои окончателната диагноза, която се поставя след получаване на хистологичния препарат.
Отдолу е описан видът на тумора – с буквата Т, а с цифричка (1, 2, 3) – е определен стадият.
Буквата N определя големината на тумора. Когато има 1 – това означава, че в отстранените лимфни възли са открити ракови клетки.
Мпоказва, че има метастази в други органи.
Хер – химично изследване, което показва какъв отговор ще има таргетната (прицелна) терапия.

Отдолу стои протоколът от оперативната интервенция.
Под него е решението на онкологичната комисия (от хирурзи, лъче- и химиотерапевти) какво лечение да се назначи.
Най-отдолу пише препоръка за хигиенно-диетичен режим и проследяване.

Никога не сравнявайте терапията на жената на съседното легло в болницата
Всеки ден се правят нови и нови изследвания и се откриват нови терапии. Те стават все по-насочени (от там и името им – прицелни, таргетни), затова това, което е подходящо за един пациент, не винаги е най-доброто за друг.

Проследяване

След приключване на последното лечение на всеки 4 месеца през първите 2 години се правят клинични прегледи от хирург.
На всеки 6 месеца се назначава изследването туморен маркер, както и ехография на коремни органи.
Всяка година се прави снимка на бял дроб и сцинтиграфия (изследване на костната плътност).
Но трябва да знаете, че ако имате някакви оплаквания лекарят ще назначи проследяване, дори и извън тези срокове.
Обикновено проследяването се прави в онкологичните диспансери по местоживеене. Оперираните в УСБАЛО могат да се проследяват в болницата по здравна каса.


У дома
Обръщайте си внимание!

Бъдете с приятели

Никога не забравяйте, че вътрешният ви мир рефлектира върху тялото и здравето ви. Много често лошите болести се отключват след преживян силен стрес, загуба на близък, продължително гледане на болен, тежки социални условия. Ако при вас положението е такова, не забравяйте профилактичните прегледи, особено ако вече веднъж сте се излекувала от рак на гърдата.
Ако след прекарана операция от рак на гърдата нещо ви тежи, дори и чисто психологически, обърнете се към психолог (в УСБАЛО има психолози).
Нормално е при диагноза рак на гърдата да се чувствате като разпилени. Но, колкото и да е трудно, повтаряйте си, че трябва да се мобилизирате, че това е болест като всички останали. Продължете да сбъдвате мечтите си. Съберете парченцата от себе си, не се изолирайте от близките, от хората, които ви обичат. Ракът на гърдата днес е преодолимо заболяване, вече има много добри лечения.

Денят ви

Отделете си време за вас самите. Глезете се с любимо занимание.
- Правете си много разходки.
- Добре е да имате лека фитнес програма. Тези от вас, които имат двор, градина, да се грижат за тях, но не в горещите часове на деня и да не прекаляват.
- Йога-дихателни упражнения са полезни.
- Не се излагайте на слънце след 11 часа и преди 16 часа.
- Оглеждайте бенките по тялото си. Когато отидете на преглед, специалистът ще реши кой невус (бенка) да бъде прегледан от дерматолог и кой да се следи. Но вие самите се наблюдавайте, следете и ако има промяна в някоя бенка, кажете на лекаря.
И въобще се научете да се обичате, повече да се вглеждате в себе си. Ако досега не сте го правили, а цялото ви време и сили са били хвърлени в грижа за околните, сега е времето да се промените.
- Правете всичко, което ви отвлича от болестта. Пълноценни са контактите с изкуството. Ако обичате да ходите на театър, ходете! Ако обичате да слушате музика – слушайте!

Самопреглед

Когато едната гърда е била болна, рискът за другата е завишен.
Задължително си правете самопреглед поне веднъж в месеца. Той се прави по следният начин: Най-удобно е, докато сте голи под душа. Вдигнете едната ръка изправена на горе. С пръстите на другата ръка започнете да опипвате, като започнете от подмишничната ямка и продължите по посока на часовниковата стрелка да опипвате гърдата.

Ако нещо ви е притеснило,
ако има секрет, зачервявания, подуване в областта на подмишницата, уплътнение на цикатрикса (белега от операцията), посетете лекар.
За цикатрикса подходящи за мазане кремове са контратубекс, дерматикс, вазелини с невен и др. Можете да си приготвите и сами, като вземете цветове невен и ги преварите в мас. Прецедете и налейте в удобни бурканчета. Мазилата могат да започнат да се използват , след като мине един месец от операцията.
Много пациенти използват алое, което също спомага за реканализация на съдовете.

Лимфедем
Означава, че се нарушава нормалният ток на лимфата. Внимавайте, защото, ако се появи лимфедем, той трудна се преодолява.
Затова, ако сте оперирана от рак на гърдата:
- Никога не носете повече от 5 кг.
- Не извършвайте еднотипни движения – писане на компютър, плетене. Или ако пък ви се налага да ги вършите, на всеки половин час почивайте 10 минути.
- Когато сте в покой или спите дръжте ръката над главата.
- Носете еластичен ръкав. Той не се носи непрекъснато. Носи се например при жега.
- Физиотерапевт ще ви обясни какви упражнения да правите у дома.
- Когато си правите маникюр, не режете кожичките, а ги бутайте назад.
- Ползвайте ръкавици при домакинската работа.
- Не се препоръчва взимането на кръв.
- Щадете ръката от мерене на кръвното.
- Мажете се с репеленти против ухапвания от насекоми.
- Не взимайте нито топли, нито ледени душове
- Не се препоръчва топенето в минерални басейни. Ако влизате в минерална вода, да не е за повече от 10 минути.
- Морската вода е полезна, но след лъчетерапия не отивайте на море. Ако все пак сте на морето, задължително се мажете с кремове с висок фактор.
След лъчетерапия често се получават дерматити. На вас самите няма да ви е приятно да ходите на море.
Важно: Докато трае лъчетерапията лекарят ще ви каже с какви кремове да се мажете.
- Против отоци можете да ползвате кремове за мазане, като сераза, тендивал и други.
При най-малкия оток на ръката потърсете лекар!

Здравословно хранене

Още Хипократ е казал – И нека храната бъде вашето лекарство.
Томас Едисон пък предрича преди 100 години, че лекарите на бъдещето няма да ни лекуват с лекарства, а със здравословно хранене.
Съветите за претърпелите операция от рак на гърдата на практика са същите като препоръчителните за всички хора насоки за здравословен начин на живот.
Естествено, тютюнопушенето е вредно.
Употребата на алкохол също, като има и конкретна медицинска причина за това – алкохолът засилва циркулацията на естрогени в кръвта. Но ако обичате да си пийвате по чаша винце на вечеря, позволете си го спокойно.
- Да се избягват животинските мазнини, тлъстите меса. Ако ядете пилешко, нека е домашно, защото в купешките не се знае какви хормони се съдържат.
- Заменете мазнините с растителни – зехтин, авокадо.
- Никакви запръжки.
- Яжте риба, особено от тлъстите видове, които са по-богати на полезните омега 3 и 6 мастни киселини.
- Яйцата са полезни, не ги изхвърляйте от менюто си.
- Не купувайте високо преработени храни. Това са опакованите храни, като бисквити, бонбони, снаксове. Най-малкото съдържат много прости захари, които стимулират отделянето на инсулин и се натрупват в мастните депа, а те са свързани с високите нива на естроген. Освен това те все още са ново поле на проучвания за влиянието им върху организма. Дори не е ясно опаковките какъв ефект оказват върху съдържанието на храната, а от там и върху здравето на човека.
- Предпочитайте натуралната храна. Сурови плодове и зеленчуци. Ако зеленчуците въобще търпят топлинна обработка, нека това е бланширане, леко варене, а не пържене.
- Костилковите плодове, особено прасковите и сливите, според изследване на учени от Тексаския университет в САЩ съдържат най-много феноли, които убиват раковите клетки. Яжте три праскови на ден, е заключението на учените.
Кайсиите пък са богати и на витамин В17. За него има предположения, че също убива раковите клетки, но не е доказано, затова в САЩ дори е забранен като лекарствена форма.
Кайсиевите ядки не трябва да се ядат по повече от пет на ден, защото при преработката им в храносмилателния тракт се освобождават цианиди.
- Цитруси – съдържат много витамини, които са антиоксиданти, особено грейпфрутът.
- Млечните храни съдържат калций и са полезни заради увеличения риск от остеопороза. Но е добре да са ниско маслени, защото високо маслените сирене и кашкавал натоварват жлъчно-чревния тракт. Смята се, че козите кашкавал и сирене са с по-ниско съдържание на мазнини и затова са по-полезни.
- Фибрите намаляват мазнините в тялото ни, но не прекалявайте, защото употребата им зависи от състоянието на стомашно-чревния тракт.
- Заменете бялото брашно с пълнозърнесто.
- Белия ориз сменете с кафяв, за да не предозирате с въглехидрати.
- Заменете бялата захар с мед.
- Лененото семе и лененото олио са много полезни.
- Полезни за вас са зеленолистните зеленчуци като спанак, коприва – те съдържат флавони и витамини (антиоксиданти).
- Гъбите съдържат линолова киселина, която регулира ензима, отговорен за производството на естроген. Гъбите го правят по естествен начин и затова са важна част от менюто на прекаралите операция от рак на гърдата. Освен това гъбите не носят т.нар празни калории.
- Яжте моркови.
- Не изхвърляйте картофите от менюто си.
- Проф. Балански – имунохистохимик, говори за изключително полезното влияние върху здравето на сока от червено цвекло.
- Куркума – говори се, че има противораков ефект, но няма още точни научни данни. Освен това не е ясно какво количество трябва да изядем.
- Соя. Тя съдържа изофлавони (фитоестрогени, т.е. растителни естрогени). Правено е изследване, че при по-плътни гърди консумацията на изофлавони намалява риска от рак.
- Избягвайте туршиите, защото те съдържат много сол.
- Не яжте консервирани храни – месо, риба и др.
- Позволявайте си по малко черен шоколад.
- Ударни дози витамин С в лекарствени форми не са препоръчителни дори за здрав човек. От тях имаме нужда само при вирусно заболяване.
- Пийте чай – зелен и от лайка.
- Кафе. Не е изследвана връзката между кафето и рака на гърдата, т.е. то не е рисков фактор и можете да си позволите по 1-2 кафета дневно.
- Пийте много вода!
Важно е да не залитате в някаква посока на диети, не прекалявайте с нищо! Например не може да ядете само плодове, защото организмът има нужда и от протеини. Хапвайте всичко, което ви се яде, в умерени количества.

Домашна лимонада
Препоръчва се по време на химиотерапия за хидратиране на организма да си приготвяте тази домашна лимонада от изцеден лимон, вода и малко сода. Към нея можете да добавяте и джинджифил, мента, джоджен. Ако подслаждате, задължително да е с мед, а не със захар.

Сутиенът
Не носете сутиени с банели, защото те могат да нанесат хронична травма.

Ако имате дъщеря

Ако сте заболели от рак на гърдата, вашата дъщеря задължително трябва да го има предвид. След 26-годишна възраст по принцип момичетата е добре да се преглеждат, особено тези с фамилна обремененост, които да правят профилактичен преглед веднъж на 6 месеца.

Случаят Анджелина Джоли или кога да си направим генетично изследване

В България има само една сертифицирана лаборатория за това изследване, която е филиал на американска. Самото изследване е скъпо.
Препоръчва се да се направи, ако имате майка, баба или сестра с рак на гърдата.
При лобуларен карцином често ракът се прехвърля и на другата гърда. В тези случаи и особено ако има рак на яйчниците, се прави генетично изследване за дефектен ген BRCA1. Такова изследване си направи преди време Анджелина Джоли, чиято майка си е отишла от рак на яйчниците, и тъй като то е показало висок риск от заболяване, актрисата се подложи на оперативно отстраняване гърдите (двойна мастектомия).