Животозастрашаващи болести на сънните артерии


Болест : болести на сънните артерии

Последна промяна на 13 February 2023 в 21:24 863 0

Две са общите каротидни артерии: лява и дясна. Първата излиза направо от аортата, а втората - индиректно, като разклонение на раменно-главовия артериален ствол, който излиза от лявата част на аортата. Всяка от тях върви встрани от трахеята, ларинкса и щитовидната жлеза, и на нивото на горния ръб на щитовидния хрущял се разделят в едно разширение – синус - на външна и вътрешна сънна артерия.

От къде идва названието

Старите улични разбойници от XVIII век познавали един трик: хвърлят се изненадващо на гърба на жертвата, с пръстите на двете ръце притискат силно двата триъгълника на шията, където се разклоняват артериите и където лежи един рефлекторен нервен възел - гломус, жертвата веднага губи съзнание за кратко, за една-две минути “заспива“ и се събужда обран.
Сънната артерия нормално е широка 5.98 мм. Може да се опипа встрани от Адамовата ябълка на щитовидния хрущял, в триъгълника под долната челюст - леко се притиска и се усещат пулсации. Никога не натискайте двете артерии: човек може да припадне!

Сънните или още каротидни артерии са основните артерии за шията и главата.
Външната сънна артерия кръвоснабдява външните части на шията и главата, а вътрешната върви вертикално нагоре, в основата на черепа влиза през отвор на клиновидната кост и ляга в канал - сулкус, като дава разклонения за тъпанчето, навлиза в пещерист венозен сплит, дава му нервни клончета, а също за твърдите мозъчни обвивки, за троичния и други черепни нерви, за долна и горна част на хипофизата, и се разделя на пет вътремозъчни артерии: очна, предна и средна, задна свързваща и предна хориоидна. Задната мозъчна артерия идва от гръбначномозъчното кръвообращение. Съжалявам, че ви натоварих с подробна информация за анатомията, но тя е важна за различните симптоми, които настъпват при заболяване на сънната артерия.
Ще разгледаме 4 животозастрашаващи заболявания на вътрешната сънна артерия: стеснение, запушване, кръвоизлив и разслояване.

Стеснение (стеноза)
В 90% от случаите се дължи на атеросклероза: отлагане на масти (липиди), клетъчни кръвни елементи и калций в стените на артериите. Протича безсимптомно, открива се случайно при правене на Доплер, сонография или ангиография, или когато предизвиква т.н. “преходно нарушение на мозъчното кръвообращение“ (краткотраен световъртеж, главоболие, нарушение на концентрацията и паметта, зрението, говора или парези на крайниците), които се повтарят, отминават до 1-3 седмици, или довеждат до исхемичен мозъчен инсулт. По-рядко се дължат на вродено удължаване или спираловидно нагъване на артерията, разширение (аневризма, диссекация) на стените на артерията, или притискане от туморна маса.
Транзиторната исхемична атака (ТИА) е по-краткотрайна (2 и повече минути), но може да се повтаря до 24 часа, отминава, и пак се появява.

Запушване(тромбоза)
Постепенно горните симптоми стават все по-чести, по-продължителни, противоположно лежащите крайници изтръпват, отслабват или се парализират. Болният губи професионалните си навици, памет, достига до деменция. Клиничните симптоми стават трайни, ако запушването е над 75%.

Завършен исхемичен мозъчен инсулт
Започва с остро тежко начало и парализи на противоположните крайници, нарушено зрение на страната на артерията и психичен дефицит, с лоша прогноза за оздравяване.
Субарахноидален кръвоизлив от сифона и бифуркацията (раздвоението) на каротидната артерия настъпва след черепномозъчна травма или аневризма. Кръв се излива между средната, мрежеста (арахноидея), и меката (пия) обвивки на мозъка. При едни болни настъпва внезапно кома, при други - силно главоболие, повръщане.
Прави се лумбална пункция и течността ликвор е интензивно кървава. Ако спре спонтанно кървенето, симптомите преминават, но болният трябва да лежи дълго, 2-3 седмици. Ако остане в кома – да се намеси неврохирург.
Аневризмите може да бъдат вродени или придобити от атеросклероза, остри травми в шията, възпалителни процеси на артерията. В миналото бяха чести от сифилис или гнойни процеси в съседство.

Диссекция (разслояване)
Разслояването на слоевете на вътрешната каротидна артерия е рядко, но е възможно. Случва се при около 2.5 души на 100 хиляди.Тя може да бъде спонтанна или предизвикана, напр. при силно напъване от кашлица при коклюш. Протича без исхемични симптоми, но с главоболие, симптоми от дразнене на артериалния симпатиков нерв (симптом Клод-Бернард-Хорнер - спадане на горния клепач, хлътване на окото, точковидно стеснена зеница), или с исхемични симптоми – когато се разкъсва вътрешният слой на артерията, нахлува кръв между слоевете й, кръвният поток спира и настъпва исхемичен инсулт. Ако настъпи руптура (разкъсване) на разслоената артерия, се развива субарахноидален кръвоизлив.

Диагноза на болестите на сънната артерия
Поставя се на първо място чрез Доплерова сонография (ултразвук на кръвоносни съдове), Дуплекс Доплерово сканиране, Транскраниално цветно кодирано доплерово сканиране.
Подтвърждава се с Магнитно-резонансна артериография – нормално или контрастно усилена с или без контрастно вещество. Ако човек има метални стентове се прави Компютърно-томографска артериография с контрастно усилване. Ядреномагнитен резонанс не се прави при наличие на металв тялото.

Лечение
За каротидната стеноза и запушване: Използват се различни противосъсирващи и антилипидни средства, антиагреганти, ноотропни, съдоразширяващи.
Най-ефективно е лечението на каротидна стеноза, за да не се осъществи мозъчен инсулт, чрез поставяне на ендоваскуларен стент. Тази процедура се извършва в отделенията по Инвазивна кардиология при пациенти с над 70% стеноза. Може да се приложи Балонна ангиопластика посредством латексов балон.
При субарахноидален кръвоизлив задължително се налага стационарно лечение с абсолютен покой на легло, вазоукрепващи средства, като витамин С, хемодекс, калциеви антагонисти, а при тежко състояние се намесва неврохирург.
При диссекация на артерията, освен антикоагуланти и антиагреганти, може да се наложи ендоваскуларен стент.
Мозъчните аневризми трябва да се оперират: изключване на аневризмата чрез титанови клипси или ендоваскуларно запушване чрез специални спирали и стентове. Неотстранената аневризма е риск за живота. Може да се скъса внезапно, неспасяемо.