Зимата и нашето здраве


Болест : простуда

Последна промяна на 17 May 2018 в 22:46 1261 0

Внимание – простудни заболявания
Нашият народ отдава голямо значение на простудата. Ние твърде много се боим от нея и сме готови да прекараме едва ли не цялата зима в кухни или зле проветрени стаи само и само за да избегнем някоя простуда. Все пак, когато хората кажат: „Настинал съм“ или „Простудих се“ знаят ли всъщност какво значи това?

Понятието „простудни заболявания“ и в медицинската наука не е определено точно. В практиката то се употребява широко, като най-често се имат пред вид острите възпалителни заболявания на горните дихателни пътища.
Простудата всъщност не е болест, тя е подготвителен момент, искра, която запалва огъня на болестта. Как се простудяваме? Това не става трудно: обикновено като стоим на течение, ако оставаме непреоблечени с изпотени долни дрехи, ако ходим с мокри крака във влажни и мъгливи дни, когато носим през зимата тънко долно бельо, пием студена вода след заморяване и т. н.
Днес е установено, че острите простудни възпалителни заболявания на горните дихателни пътища се причиняват от най-различни микроорганизми – бактерии и вируси. Те се предават от човек на човек с пръските. Медицинската наука приема, че простудата играе само непряка роля при тях. Чрез нея намаляват защитните сили на организма и микроорганизмите, които до тогава са живели като невидими сапрофити в носа, гърлото, сливиците и т. н. започват буйно да се размножават и предизвикват болестен процес. Интересно е да се знае обаче, че по-рядко страдат от простудни заболявания работниците от селското стопанство, строителството, които са се приспособили в определена степен към температурните промени.

Как да се предпазим от простуда? Отговорът е съвсем кратък – чрез закаляване. Профилактиката на простудните заболявания се постига и чрез спазването на прост хигиенен режим. Той е особено наложителен в детските заведения и училищата, откъдето често започват епидемиите. За целта не бива да се забравя, че системното влажно почистване и редовното проветряване на помещенията, особено спалните, както и облъчването с ултравиолетови лъчи е мощен предпазен фактор. Много важно е болните деца да си останат у дома.

За повишаване на защитните сили на организма трябва да се обърне внимание на храненето. Храната да бъде високо калорична, да съдържа зеленчуци, плодове и витамини (С, В1 и други) както и да се увеличи времето на престоя на децата на чист въздух.

За предпазването на производствените колективи трябва да знаем, че голяма роля играят санитарно-хигиенните мероприятия. В работните помещения трябва да се поддържа подходяща температура, влажност и движение на въздуха. Необходимо е да се погрижим и за индивидуалната защита на работниците чрез употребата на специални работни дрехи, обувки, чорапи, ръкавици и други. Особено внимание е нужно за отопляване и специално застилане на студените подове. Важна роля играе и осигуряването на топли напитки: чай, кафе.

Не бива да се заблуждаваме, че аспиринът ще ни предпази или излекува от грип по простата причина, че не въздейства върху вирусите. Още по-малко това прави алкохолът. Средствата с профилактична цел са: противогрипна ваксина, гама-глобулин и най-вече богато витаминозна и разнообразна храна.

Храната
Известно е, че витамините като катализатори на редица физиологични процеси са едни от най-важните съставки на храната през този сезон. Човешкият организъм обаче не разполага с никакви резерви от витамини, с изключение на витамин А и В12, които могат да се натрупват в черния дроб. Ето защо поне половината от плодовете и зеленчуците в дневната дажба на здравия човек трябва да бъдат в сурово състояние, а през зимата – под формата на туршии, сокове, пюрета.
През студените месеци нуждата на организма от витамин А и от неговия провитамин – каротина, се повишава. Като правило необходимият каротин се набавя от оранжерийните сортове домати и краставици, от морковите, спанака, копривата, а също и от замразените или консервирани плодове и зеленчуци. Обърнете внимание, че при варене и пържене на продуктите загубата на витамин А е около 10%, а при сушене на плодовете и зеленчуците каротинът се разрушава. Установено е, че при 50% от населението през зимата се създават възможности за възникване на недоимък от витамин С. Една от причините е употребата на консервирана и сложно преработена храна, а известно е, че витамин С е най-слабо устойчивият витамин. Ето защо, за да бъде запазен, се препоръчва готвенето да става в херметически тенджери, но най-устойчив е витамин С в киселото зеле. При нашите географски условия главен негов доставчик през зимата са картофите, шипките, червените пиперки и особено лютеницата, хрянът и магданозът.
Неблагоприятните зимни условия повлияват всички съставки на храната. Солите, които са особено важни за подрастващите намаляват своето процентно съдържание в храните: 30% калцият и 58% фосфорът.
Недостигът на витамини и соли през зимата затруднява използването и на белтъците. Ето защо се налага увеличеното консумиране на лесно усвоимите животински белтъци. Добре е да си ги набавяме и чрез фасул, леща, соя, грах.
Източникът на енергия също търпи изменения през зимата. През този сезон за подрастващите е необходимо 2/3 от мазнините да бъдат от животински произход, при активната възраст тази нужда се свежда до ½, а при третата – 1/3. За старите най-подходящи са разбира се мазнините от растителен произход, но с оглед цената на слънчогледовото масло трябва да се има пред вид и рапичното, царевичното, соевото и т. н.
Докато през зимата се препоръчва увеличаването консумацията на почти всички съставки на храната, по отношение на въглехидратите се налага известно ограничение. Установено е, че те трябва да бъдат от порядъка на 45-50%. За да избегнете затлъстяването обаче и свързаните с него вредни последствия, стремете се на вашата трапеза през зимата да има хляб, варива, картофи, сушени плодове и зеленчуци, по-малко да бъдат сладкишите, сладката, конфитюра.

Сезон за закаляване
Закаляването протича по определени правила. Първото и основно от тях е то да започне с процедури, които не са драстични, като постепенно се увеличава силата на дразнителите. Ние предлагаме на интересуващите се следния план за закаляване през зимата: сутринна гимнастика с голо до кръста тяло и отворен прозорец, водна процедура с хладка (първоначално), а след това студена вода; измиване на краката вечер преди лягане със студена вода; гаргара със студена вода; редовно спортуване на открито (най-добре в планината) в леко облекло; спане през всяко време на годината на отворен прозорец.
Начално и лесно приложимо средство за закаляване е студената вода. Започва се с обтриване на тялото с влажна кърпа. За целта са нужни 0,5 до 1 литър вода. За да се засили раздразващото й действие към нея може да се прибавят 2-3 лъжички готварска сол или още по-добре силен одеколон. Обтриването се извършва сутрин след физическите упражнения с бързи енергични движения, с помощта на плат от груба материя в продължение на 3-5 минути. След това тялото трябва да се изтрие със сух плат също от груба материя до зачервяване на кожата. След като се привикне към тази процедура се пристъпва към обливане със студена вода. В началото се обливат само ръцете до рамената, след това краката и накрая цялото тяло. Друг вид лесно достъпна закалителна процедура през зимата е системното прекарване на почивните дни в планината или извън населените места. Известно е, че през зимния сезон слънчевите лъчи в планината са с по-голямо процентно съдържание на ултравиолетови лъчи, отколкото през лятото. Чистият планински въздух е богат на озон и е силно йонизиран.