Златни рецепти от китайската медицина

Последна промяна на 07 September 2023 в 20:44 398 0

Д-р Силвия Еленкова

Д-р Силвия Еленкова е завършила с отличие Медицинска академия-София през 1991 г. Специализирала е Вътрешни болести и Обща медицина. Прави следдипломна квалификация по акупунктура в България, Русия и Китай. Има множество завършени курсове по акупунктура и свързани техники в Австрия, Испания, Франция, Нидерландия и Италия. Ръководи Център по интегративна медицина, където всекидневно приема пациенти за лечение с иглотерапия. Президент е на Българското дружество по акупунктура и член на борда на директорите на Световната организация по акупунктура ICMART. Главен редактор е на списание “Акупунктура“, издавано от Медицински университет-София.


- Какво представлява здравето според Китайската медицина?

- Баланс и хармония. Според Китайската медицина здравето е състояние на баланс между т. нар. пет елемента. Нещо повече - важно е не само равновесието между отделните елементи, но и хармонията в самия елемент. Днес, хиляди години по-късно, следването на Закона за петте елемента позволява на човек да поддържа здравето си, да постигне хармония със света около себе си и да изживее пълноценно и щастливо живота си.

- Какво представлява Законът за петте елемента?

- Това е закон за цикличността и трансформациите в живота. Основната парадигма на Традиционната Китайска медицина, наред с Дао и Ин-Ян, включва цикъла на Петте елемента. Древните китайци дълго, търпеливо и систематично са наблюдавали природата отвън и човешката същност отвътре. Анализирали ги детайлно, а след това умело са извели закономерностите. Законът на петте елемента обяснява всички явления в природата, в малкия космос, наречен човек, и във Вселената, с естествената циклична и непрекъсната трансформация на петте елемента Дърво, Огън, Земя, Метал, Вода един в друг.

- Дали и сезоните нямат връзка с петте елемента?

- Сезоните, както всички природни явления, се обясняват с цикъла на петте елемента. Есента, когато природата постепенно замира, сякаш се затваря и вглъбява в себе си, е годишното време на елемента метал и на неговата доминираща активност. Докато елементът земя (лятото) “прегръща“ майчински и съчетава всичко, елементът метал поставя граници, дистанцира и приема избирателно, понякога доста трудно. Той може да се сравни с щит или с екранираща повърхност. Органите, съответстващи на метала, са белия дроб (Ин-метал), дебелото черво (Ян-метал), носът и кожата. Всички те изпълняват ролята на граница и на щит за тялото ни. Чрез белия дроб дишаме, приемаме кислород и така директно контактуваме с околната среда. Белият дроб с помощта на сърдечно-съдовата система разпръсква кислорода до всяка клетка на тялото ни. Именно в белия дроб се генерира и се натрупва енергията Чи, която ни държи живи.

- За китайците дишането е изключително важно…

- Да, така е и би трябвало ние също да му обръщаме подобаващо внимание. През есента трябва да се отдели специално внимание на дишането. Най-добре е практикуването на упражнения, съчетаващи ритмично движение и дишането като Чи Гун, Тай Чи, както и йога.

- Вярно ли е, че през дебелото черво минават и негативните емоции?

- Напълно вярно е. Дебелото черво (Ян-метал), освен да изнесе отпадъците на физическо ниво, е отговорно и за „естественото извеждане навън и „изчистване“ от емоциите, отношенията и задълженията, които са ненужни и ни пречат да живеем спокойно живота си, както и да израстваме като личности.

- Какво се случва, ако се наруши равновесието в елемента метал?

- Човекът усеща, че се разболява. Като се наруши равновесието в елемента метал, белият дроб реагира с кашлица. Тя често е породена от външни болестотворни фактори, но понякога е причинена от дълготрайно задържане или доминиране на негативна патологична емоция. За елемента метал характерни патологични емоции са тъгата, скръбта и самотата. На човек, който страда от продължителна суха кашлица, изразена сухота в гърлото или суха, чувствителна, склонна към сърбежи кожа, старият китайски лекар би предписал да консумира често компот от круши и ябълки, целина и патешко месо и с кротка усмивка би пояснил, че организмът трябва да се подхрани и овлажни отвътре. Ако изброените симптоми се усилват рязко нощем - това говори за слабост на Ин в Белия дроб, тогава лечителят би добавил яйчен белтък, мандарина и сладък картоф.

- Как да разберем, че елементът метал е в баланс?

- Когато елементът метал е в баланс, кожата на човека е блестяща, гладка и видимо здрава. Металът харесва водата. Тя сякаш разтваря и отмива тъгата, носи спокойствие и изцеление. Затова водните процедури с минерална вода са особено полезни за хората, потиснати от скръб и самота, а също и за тези с особено суха, чувствителна кожа, склонна към ранно стареене и сърбежи.

- Какви храни да консумираме през есента?

- Добре е да се консумират храни, които имат способност да овлажняват лигавиците. Това са ечемик, просо, спанак, домати, мляко и млечни продукти, бадеми, праз, лук, соево и бадемово мляко, сусам и сусамово олио.

- Какъв е вкусът на елемента метал?

- Лют. Затова лютиво-пикантните подправки, приети в умерени количества, укрепват Чи на белия дроб и като цяло засилват защитната Чи енергия. За да се радвате на добро здраве през есента, добавяйте редовно към храната си копър, джинджифил, хрян, черен пипер, люти чушлета, индийско орехче, риган, розмарин и кардамон.

- На елемента метал кой сетивен орган съответства?

- Това е носът. Неговата лигавица, подобно на кожата, е първа бариера срещу външните болестотворни фактори. Здравият нос „надушва“ отдалеч лошия човек и опасната ситуация. В класическите трактати по Китайска медицина се казва, че: „Белият дроб се отваря в носа“. Затова през есента е препоръчително всекидневно да се прави масаж на носа.

- Как се прави този масаж?

- Интензивно разтрийте дланите на ръцете си една в друга, за да се балансират Ин-Ян енергиите в тялото ви. След това върховете на показалеца и средния пръст на двете ръце се поставят отстрани на носа, в началото на гънката между носа и устата. Именно там, бавно с умерен натиск се разтрива в продължение на 2-3 минути. В областта на отворите на тялото (устата, нос, вагина, анус, уши, очи) жизнената енергия Чи се движи много повърхностно и това позволява, освен чрез акупунктура, тя да бъде стимулирана с подобни, достъпни за всеки масажни техники. Всъщност, в областта, където се прави този масаж на носа, се намират две много важни акупунктурни точки. Едната е последната точка от меридиана на дебелото черво, чието име в превод значи „Добре дошло, обоняние!“ Тя често се ползва при лечение на остри и хронични хреми, при синузити и при загуба на обоняние. Името на другата точка „Bitong“ се превежда буквално „Отваряне на носа“ и е една от любимите ми точки, когато лекувам възпалителни и алергични състояния на носната лигавица.

- Възможно ли е дебелото черво да пострада през есента?

- Да, през есента дебелото черво може да бъде поразено от сухотата. Дебелото черво обича комфорта, като държи на ритмичността и на спокойствието. Предпочита топлината, но не и горещината, хладното, но не и студа. Не обича твърде влажното, нито сухото. Ако загуби комфорта, дебелото черво веднага реагира със симптоми като запек, диария, повишено отделяне на газове, подуване и болки в корема. Балансирането му понякога изисква доста време и лечение.

- Освен това дебелото черво е изключително ранимо от тъгата и мъката, които доминират през есента. Тези патологични емоции дават ли соматични прояви?

- Дават, разбира се. Диагностицират се от лекарите като синдром на дразнимото дебело черво (IBS синдром). Китайската медицина лекува тези пациенти с акупунктура, диета и с билкови комбинации, като им назначава и редовни занимания с двигателни практики за хармонизиране на Чи енергията, например Чи Гун.

- Как да се справим със сухотата в дебелото черво?

- Сухотата в дебелото черво причинява запек. За да се справите с този запек, ви препоръчвам да изпивате до един литър айран или чаша сок от кисело зеле дневно.
Има един нектар, който е еликсир срещу хроничен запек при възрастните хора. Прави се по класическа китайска рецепта за овлажняване на червата. Вземете 150 грама сурови орехови ядки. Начукайте ги в хаванче, като добавите малко сусамово или бадемово олио. Добавете 100 грама натурален пчелен мед и 600 милилитра хладка питейна вода. Бъркайте с миксер сместа, докато тя добие вид на гъсто мляко. Пие се вечер, непосредствено преди лягане.

Д-р Румен Какарашев