Зоонози.Болести, предавани от животни на човек

Овце и кози
Болест : бруцелоза, шап

Последна промяна на 21 February 2024 в 22:39 252 0

Продължение от бр. 6

Бруцелоза
При животните протича хронично, скрито, с треска, аборти, преждевременни раждания, възпалителни процеси на половите органи и мастити. При коча (мъжката овца) и пръча (мъжката коза) се развиват хронични възпаления на семенниците. Човек се заразява при досег, при работа с кози и овце, особено такива, правещи чести аборти. Затова се заразяват ветеринарни лекари, доячки, които обслужват болните животни, чрез замърсени ръце, уста, конюнктиви, вдишване.

Заразата става и при консумация на заразено месо или мляко. Не се пренася от човек на човек. Причинява се от 4 вида бруцели: абортус, Мелитензис, суис и канис. Нарича се още болест на Банг, Малтийска треска, Средиземноморска треска. Бацилът се придвижва по лимфните пътища в кръвообращението и може да зарази много органи (черен дроб, далак, лимфни възли, костен мозък, в ставите се образуват грануломи).Проявява се след дълъг инкубационен период между 2 и 8 седмици.

Развива се грипоподобно: с треска, умора, отслабване. Наподобява и се греши с разни други болести, далак и черен дроб се уголемяват, болезнени са ставите, бременната жена абортира. Една - две години след острия период се хронифицира със ставни възпаления (сакроилеит, артрит на коленни и лакетни стави), стомашно-чревни разстройства, кахексия, миокардит, нервна депресия. Лекува се с комбинирана терапия от два антибиотика за 3-6 седмици.

Шап
Боледуват овце, кози, свине, говеда и се пренасят на човек по контактен път, чрез вдишване на прах от животните и употреба на необработено мляко и месо. Причинява се от Вирус афтозе и предизвиква температура, главоболие, поява на афти по лигавиците и везикули (мехурчета) по кожата, може да се усложни с миокардит и пневмония. Лекува се интензивно само в стационар на инфекциозно отделение с антивирусни средства, облъчване на афтите и кожните поражения с ултравиолетови лъчи, хранене със сонда, защото болният не може да преглъща, дезинтоксикираща терапия.
Антракс и туберкулоза също се предават от овце и кози.
Освен чрез контакт, ядене на необработено месо, много е опасно да се пие непреварено мляко. Децата да се хранят само с мляко от проверено животно.

(Следва)