Зоонози. Болести, предавани от животни на човек


Болест : Зоонози

Последна промяна на 14 March 2024 в 14:28 57 0

Животните са ни приятели, но да бъдем внимателни с тях! Да се спазва лична и обществена хигиена и съвети на хуманни и ветеринарни лекари, редовна профилактика.
В 61-годишната си непрекъсната дейност като лекар съм изпитвал затруднения да изясня причината на някои заболявания. Забравяме да мислим за зоонозите. Лично аз, при липса на ветеринарен лекар, се е налагало да лекувам доста домашни животни, по молба на домакините. Би било полезно всички да бъдем информирани – и лекари, и пациенти.

Говеда

Шапът поразява и говедата.
Неприятно и опасно за човека е т.н. Спонгиформна енцефалопатия (“Луда крава“). Причинява се от вирусоподобни частици (приони). Животните имат неадекватно поведение, залиняват, умират след седмици. Заболяването е нелечимо. Хората, заразени с болно месо, получават халюцинации и бързо развиваща се деменция, вариант на болестта на Кройцфелд-Якоб-трансмисивна спонгиоформна енцефалопатия.

Коне


Конете може да заразят човек с: бруцелоза, бяс, антракс, сап, лептоспироза, тетанус, трихофития, салмонелоза, ерлихиоза, бластомикоза, кокцидиомикоза, дерматофилоза, риноспоридоза, споротрихоза, венецуелски енцефалит, везикуларен стоматит, западнонилски вирус, западен конски енцефалит. Тази голяма гама от болести налага консултация и от ветеринарен лекар.

Елени


При елените горната болест Спонгиформена енцефалопатия се нарича хронично линеене или Зомби болест и може да се предаде и на човека. Освен това елените са подложени на ухапвания от стършели, комари, кърлежи и могат да бъдат посредник и да заразят човека с Лаймска болест (невроборелиоза), Марсилска треска, Ку-треска, Кримска треска, Хеморагична треска, Кърлежов енцефалит, въпреки че в техните черва бактериите се развиват като безобидни.