През м.юни клинична лаборатория и клинична фармакология на УМБАЛ „Александровска“ ще изследва безплатно стероиден профил (включващ 14хормона) и някои лекарства

Последна промяна на 03 June 2020 в 22:00 731 0

Основен приоритет на Клинична лаборатория и клинична фармакология (КЛКФ) на УМБАЛ „Александровска“ е непрекъснатото подобряване на грижата за болния човек чрез високонадеждни лабораторни изследвания и индивидуализиране на лекарствената терапия в клиничната практика. В тази връзка, КЛКФ въведе изцяло нова технологична система за определяне на лекарства (LС-MS/MS), разшири спектъра определяни лекарства с 10 нови показателя и въведе стероидомен анализ – едновременно определяне на 14 стероидни хормона в плазма или серум.

През целия м. юни, всички нови лекарства и стероидния профил по приложения списък, ще се изследват промоционално, без заплащане. Пациентите трябва да бъдат насочени към КЛКФ от лекар (гинеколог, андролог, ендокринолог и др.) с бланка, която е налична на сайта на болницата. Кръв се взема на гладно, между 8 и 9.30ч. сутринта, без предварително записване.

Лекарства - метод LC-MS/MS:
Бриварацетам
Вигабатрин
Габапентин
Зонизамид
Лакозамид
Прегабалин
Тиагабин
Топирамат
Хлорокин
Хидроксихлорокин


Стероиден профил (14 хормона) – МЕТОД LC-MS/MS:

Алдостерон
Андростендион
11-Деоксикортикостерон
11-Деоксикортизол
21-Деоксикортикостерон
Дихидроепиандростерон
Дихидротестостерон
Естрадиол
Кортизол
Кортизон
Кортикостерон
Тестостерон
Прогестерон
17-Хидроксипрогестерон

----------------------
В периода 8-10 юни Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска“ ще проведе кампания с безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на бъбречни заболявания. Специалистите ще консултират в клиниката и в нефрологичния кабинет на ДКБ „Александровска” от 9 до 14ч., след предварително записване на тел.: 02/ 9230 420, 02/ 9230 253. Освен на преглед, гражданите ще могат да разчитат и на абдоминална ехография. Направления по НЗОК не се изискват. Желателно е пациентите с установено бъбречно заболяване да представят документация, свързана с направени изследвания, епикризи и пр.