19 септември - световен ден на донорите на стволови клетки

Последна промяна на 18 септември 2020 в 23:29 533 0

Световният ден на донорите на стволови клетки се отбелязва всяка година през третия уикенд на септември, като израз на благодарност към всички донори на стволови клетки по света. У нас УМБАЛ „Александровска“ отбелязва и 15 години от създаването на Българския регистър за донори на костен мозък и стволови клетки с призив и кампания за набиране на доброволни донори.

По случай двете събития (Световният ден на донорите на стволови клетки и 15 години от създаването на Българския регистър), на 18 септември в 10.00ч., в сградата на Клиника по клинична имунология на УМБАЛ „Александровска“ ще бъде посрещнат един от трансплантираните у нас пациенти, на които нашият Регистър осигури неродствен донор. Шест години след трансплантацията пациентът не само се чувства добре, но и участва в редица състезания по ултрамаратон, и пожела да дари свой медал на Регистъра като израз на благодарност и символ на спасен живот. Наш гост ще бъде и първият ни донор, който през 2016г. даде шанс за живот на пациент от Англия.

В Световния ден на донорите на стволови клетки - 19 септември, екип на Българския регистър за донори на костен мозък и стволови клетки ще присъства на състезанието Run2Gether – Тичай да помогнеш, което ще се проведе от 9.30ч. на Националния стадион „Васил Левски“, по инициатива на Фондация Сошъл Фючър. Нашите специалисти на място ще информират гражданите за начините и видовете дарителство на стволови клетки.

Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки на УМБАЛ „Александровска“ и е член на Световния регистър (WMDA), в който са регистрирани повече от 37 милиона души от 55 страни. В Регистъра има 2500 български донора и се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. Създаването на Регистъра позволи извършването на трансплантации от неродствени донори в България. По-големият брой донори в Регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични и други заболявания, за които трансплантацията е единственият шанс за живот.

След първата трансплантация на стволови клетки през 50-те години на миналия век, над един милион пациенти са били трансплантирани, поради различни видове рак на кръвта и други хематологични заболявания. Често трансплантацията, използваща здрави клетки от донор или единица кръв от пъпна връв, може да бъде единственият шанс за излекуване. Когато в семейството няма подходящ донор, неродственият донор, който може да е от другия край на света, може да се окаже най-подходящ за пациента.

Световният регистър WMDA прави възможно сътрудничеството и глобалния обмен на информация. В международен план това силно сътрудничество е помогнало на стотици хиляди пациенти.

Световният ден на донорите на стволови клетки ще се отбележи със събития в повече от 50 страни, с призив към дарителство за живот, под мотото „Thank you, donor!”

------------------------

Павлина Тодорова
Връзки с обществеността
тел. 02/9230 364
моб. +359 894 466 224
pr.alexandrovska@gmail.com
www.alexandrovska.com
www.dkc-alexandrovska.com