22 Пациенти с ревматични заболявания се прегледаха безплатно за очни усложнения


Болест : Системни автоимунни заболявания

Последна промяна на 16 June 2022 в 22:27 170 0


* При трима от явилите се бяха открити сериозни очни заболявания, които изискват незабавно лечение

* Системните автоимунни заболявания понякога водят до тежко увреждане на очите и то при млади хора

Общо 22 пациенти се възползваха от безплатните очни прегледи в Специализираната очна болница „Пентаграм“. Повод за тях беше Седмицата на ревматичните заболявания, организирана от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания, която тази година се проведе между 6 и 12 юни 2022.

Артритните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб. Само в Европа от различни видове ревматични заболявания страдат над 120 млн. души, а в България пациентите са повече от 100 хил. души.
Сред най-често срещаните ревматични заболявания са ревматоидният артрит /РА/ (около 30 000 човека в България), болестта на Бехтерев, псориатичният артрит, подаграта, различните видове артрози и т.н. В групата на ревматичните заболявания попадат и по-редки състояния, сред които системните заболявания на съединителната тъкан (системен лупус еритематозус, прогресивна системна склеродермия, васкулити, синдром на Сьогрен и др.), както и различни заболявания на костната система (остеопении, остеонекрози, остеити и т.н.).

„Въпреки че обикновено атакуват други органи в човешкото тяло, ревматичните заболявания, или продължителната употреба на медикаменти, свързани с лечението им (най-вече кортикостероиди), водят до увреждане и на зрението“, обяснява управителят на СОБАЛ „Пентаграм“ д-р Веселин Даскалов.

От пациентите, които се възползваха от възможността да си прегледат очите, най-много бяха тези с лупус (9 човека), следвани от ревматоиден артрит (7), болест на Бехтерев (4) и псориатичен артрит (2).
При трима от явилите се бяха открити сериозни очни заболявания, които изискват незабавно лечение.

Пациент с болест на Бехтерев беше диагностициран и с остър иридоциклит. Заболяването е опасно, защото ако не се лекува може да доведе до трайна слепота. Често засяга хора в активна възраст, между 20 и 40 години, а в много от случаите причината е именно системно автоимунно заболяване, което води до тежко увреждане на очите при тези, все още млади хора. Ситуацията се усложнява от това, че симптомите обикновено са нетипични: болка в очите, от чувствителност към светлина, които в началото могат да останат незабелязани.

Нуклеокортикална катаракта (такава, при която преобладават ядрени мътнини) е открита при един пациент. Това е най-често срещаният тип на катаракта, или както още е популярна - перде. При нея с течение на времето, лещата става по-голяма, а цветът по-жълт или дори кафяв, особено в централната част - ядрото. Този процес води до намалено зрение, поява на отблясъци, увеличава риска от повишено вътреочно налягане. Тук подвеждащото е, че много пациенти с нуклеарна катаракта махат очилата за близо или казват, че „проглеждат“. Истината е, че увеличената предно-задна ос на лещата я прави по-силно пречупваща и дава лъжливо чувство за по-добро зрение.

Сред пациентите е имало и такъв със задна субкапсуларна катаракта, която, както и нуклеокортикалната, обикновено се наблюдава при хора на кортикостероиди, с диабет, и такива с история на очно възпаление или травма.

„Тук е моментът да поясня, че катарактата се лекува единствено и само по оперативен път. Пациентите не бива да се заблуждават, че някакви капки, очила или хапчета могат да излекуват състоянието им. За щастие тази операция вече е съвсем рутинна, а възстановяването е толкова бързо, че човек може да си тръгне още в същия ден“, категоричен е д-р Даскалов.