3 дни безплатни прегледи за псориазис във ВМА


Болест : псориазис

Последна промяна на 27 October 2022 в 13:53 174 0

д-р В. Кантарджиев

Специалисти от Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА) ще консултират безплатно пациенти с псориазис.

Кампанията е във връзка със Световния ден за борба с псориазиса (29 октомври), а прегледите ще са в рамките три дни: 1, 2 и 3 ноември 2022 г., от 09.00 до 12.00 часа, в кабинет № 217, намиращ се на втория етаж в Поликлиника-ВМА.

За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/ 92 25 002 и 02/ 92 26 181, между 08.00 и 14.00 часа, до изчерпване на предварително определените часове.
Не е необходимо направление от личния лекар.
Това е поредната кампания на дерматолозите от ВМА, като ежегодно се провеждат по няколко такива, посветени на различни социалнозначими кожни заболявания.
Псориазисът е сред социалнозначимите заболявания. В световен мащаб засяга около 2% от популацията, а в България между 100 000-150 000 души. Негова „мишена” са хора от всички възрасти, без значение от пол или раса, казва доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиника по дерматология на ВМА.
Заболяването може да обхване различна площ от тялото, в това число скалпа, лицето, дланите и стъпалата, ноктите. Често засегнати обаче са ставите и сухожилията, което от своя страна може да доведе до възпаление, оток, деформации, затрудняващи и ограничаващи извършването на ежедневни дейности.

Псориазисът изисква мултидисциплинарен подход в диагностиката и терапията предвид придружаващата патология. При лечението се използват различни комбинации от локални и системни средства, включително и ултравиолетова светлина. Клиниката по дерматология към ВМА е най-високо специализираният център за борба с псориазиса в страната. Разполага с най-модерния сектор за фототерапия, която е „златен стандарт” в лечението на псориазис. При недостатъчна ефективност и наличието на ставна симптоматика, се прилага системна терапия, подчертава специалистът.

Виж още за: