66% от жените не са чували за рак на яйчниците преди да бъдат диагностицирани


Болест : рак на яйчниците

Последна промяна на 13 May 2021 в 20:29 715 0

На 07.05.2021 г., се проведе уебинар по повод Световния ден за борба с рака на яйчниците – 8 май, под надслов „Силни Заедно“. Организатори са Фондация „Една от 8“ и АстраЗенека – България.

Ракът на яйчниците (овариален карцином) е седмото по честота онкологично заболяване сред жените по света. Той засяга предимно дамите над 50-годишна възраст в менопауза. В България всяка година около 800 жени чуват диагнозата рак на яйчниците. В ранен стадий, симптомите на болестта може да са малко, неспецифични или да липсват, което води до диагностициране на до 80% от случаите в напреднал стадий. Проучване, проведено сред повече от 1500 жени от цял свят, които живеят с диагнозата рак на яйчниците, показва, че 9️ от 10 жени са имали няколко симптома преди поставяне на диагнозата, независимо от стадия и вида на рака. Близо 66% от дамите не са чували за това заболяване преди да се сблъскат с него.

Нана Гладуиш, основател на Фондация „Една от 8“, каза: „Информираността е водеща за всеки пациент и за това е много важно да говорим за рисковите фактори и превенцията на това коварно заболяване. Пациентите трябва да се обръщат към подходящите лекари в специализирани лечебни заведения, за да могат да получат навременна диагноза и адекватно лечение.“

Д-р Светлозар Славов от СБАЛАГ „Майчин дом“ – София, отбеляза: „Около 95% от жените с рак на яйчниците съобщават за симптоми. Единственият проблем е, че повечето симптоми са неясни и могат да бъдат негинекологични и поради тази неспецифичност, над 80% от случаите на овариален карцином се диагностицират в напреднал стадий. Честите симптоми са: подуване на корема (увеличена обиколка), чувство на бързо засищане при хранене, често уриниране, коремна или тазова болка. загуба на апетит и загуба на тегло, силна умора.“ Специалистът призова дамите да не пренебрегват тези симптоми и ако някой от тях е наличен в продължение на няколко седмици, да се консултират с личния си лекар или специалист гинеколог. „Ранната медицинска оценка може да помогне за откриване на рак във възможно най-ранен стадий, когато е по-лесно да бъде лекуван успешно“, каза още д-р Славов.

Д-р Таня Златанова от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда допълни, че точната причина за развитие на рак на яйчниците не е известна, но има няколко фактора, които могат да увеличат риска – възраст (над 35 г.), наднормено тегло, късно забременяване или липса на бременност, ранна първа менструация, късно настъпване на менопауза, прием на хормонална терапия след менопауза, фамилна история за рак на яйчник, гърда или дебелото черво, носителство на BRCA мутация. Най-честата причина за развитието на рак на яйчниците е генетична мутация, която се появява по време на клетъчната репродукция, а най-често мутиралите гени са BRCA1 и BRCA2. „Това, което е важно да знаем е, че наличието на рискови фактори увеличава възможността от развитие на рак, но това не означава, че задължително ще се разболеем. Също така, липсата на рискови фактор, не означава, че в никакъв случай няма да се разболеем. Важно е дамите, които попадат във високорискова група да бъдат идентифицирани като такива преди да развият болестта“, каза д-р Златанова.

Проф. Иванка Димова, ръководител на Лабораторията по геномна диагностика в Центъра по молекулна медицина към Медицински университет-София, обясни, че изследването на BRCA мутационния статус се осъществява с генетичен тест на кръв или тъкан като целта е да се открият евентуални промени в BRCA гените. „Генетични изследвания се провеждат и на членовете на семейство на пациент, при когото вече е открита мутация, предразполагаща към развитие на рак. Изследването за носителство при тях е важно за определяне на риска и правилното поведение за превенция. Така че, изследването на BRCA мутационния статус е важно за прогнозата и превенцията на рака на яйчниците“, отбеляза специалистът.

Д-р Славов, отбеляза, че диагнозата овариален карцином се поставя чрез клиничен общ и специализиран преглед, както и чрез образни и лабораторни изследвания. Ето защо при съмнение за овариален карцином, е важно пациентката да се насочи към високоспециализиран център с опитен екип за диагностика и лечение.

Д-р Златанова допълни, че възможностите за лечение на овариалния карцином зависят на първо място от стадия, в който се намира болестта, от това дали е постижимо напълно отстраняване на тумора чрез начална оперативна намеса, на базата на направеното хирургично стадиране, както и от оценката на риска за пациентката. Лечението трябва да се планира предварително и да е определено от мултидисциплинарен екип на онкологична комисия. „За съжаление, в България в момента все още повечето пациенти с онкологични заболявания се диагностицират в напреднал стадий. Тъй като до момента рутинен скринингов метод за рак на яйчниците не съществува, препоръчвам на всички дами редовно да посещават своя гинеколог за профилактичен преглед, а ако се появи симптоматика, своевременно да потърсят лекарска помощ. Оптимист съм по отношение на лекарственото лечение, защото с навлизането на таргетни медикаменти прогнозата и качеството на живот на пациентките значително се подобри. Българските жени имат достъп до съвременно и ефективно лечение, такова, каквото се препоръчва в международните ръководства за лечение на рака“, каза още д-р Златанова.

По време на събитието личната си история разказа Станислава Карабельова, която се сблъсква от първо лице с диагнозата рак на яйчниците. Първоначално тя е диагностицирана с рак на гърдата, заболяване което са имали нейната майка и баба. След направено генетично изследване се установява генна мутация. Седем години по-късно е оперирана от рак на яйчника, диагноза която е поставена и на сестра й. „За да се пребориш с болестта е нужен несломим дух, подкрепа от семейство и най-важното е вярата в лекарите“, сподели Станислава.

Уебинарът може да бъде гледан във Facebook на: Силни Заедно - Световен ден за борба с рака на яйчниците, както и на страниците на организаторите: ЕДНА ОТ 8 | Facebook и Животът те обича | Facebook.

Световният ден за борба с рака на яйчниците се провежда от 8 май 2013 г. насам с редица инициативи по света, като целта му е да повиши обществената чувствителност към заболяването, с което всяка година се диагностицират около 240 000 жени в световен мащаб. В България инициативата се отбелязва за пета поредна година.

Тази година тя е под надслов „Силни Заедно“. Организаторите призовават всички, които желаят да изразят съпричастността си към глобалната борба с рака на яйчниците, да го направят през Facebook - като споделят на 8 май своя снимка с грим или облекло в цветовете в синьо-зелената гама от кръгчето-символ на световната борба със заболяването и добавят следните хаштагове: #СилниЗаедно, #PowerfullTogether, #WOCD2021, #ЖивотътТеОбича, #ednaot8.