70% от цената на нискодозовата брахитерапия при рак на простата вече се поема от държавата


Болест : рак на простата

Последна промяна на 07 September 2023 в 20:14 59 0

„Голям успех в името на пациентите! Една битка, която водим още от първия ден от тяхно име“, сподели акад. проф. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София, която е първото и засега единствено място в България, където се прилага високотехнологичното лечение.

Близо две години след като за първи път в България беше въведена нискодозовата брахитерапия като иновативен и безопасен метод за лечение на рак на простатата, 70% от цената на терапията вече се поема от Министерство на здравеопазването. Първите двама пациенти - мъже на 57 и на 67 г., вече се възползваха от възможността, заплащайки само специфичните за тази процедура консумативи на стойност 2300 лева.

Нискодозовата брахитерапия представлява вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с тумор в този орган. В простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване без натоварваща химио- и лъчетерапия. Методът позволява да се съхрани простатната жлеза и съответно да се запази еректилната функция, както и да се избегне друго усложнение, което понякога се наблюдава при оперативното лечение – неволното изпускане на урина.

Досега пациентите плащаха сами лечението си, което беше между 10 000 и 11 000 лв. След промяната основната сума се поема от МЗ, а пациентите вече ще доплащат само за консумативите.
До този момент общо 30 пациенти са се подложили на нискодозова брахитарапия. Само при един е имало нужда от допълнителна терапия. Възрастта на мъжете е от 52 до 83 години.
Нискодозовата брахитерапия е подходяща за мъже с ранна форма на рак на простатата.