Алтернативно лечение: включете се в клинични изследвания

Последна промяна на 28 February 2020 в 06:37 1216 0

Разговаряме с Даниела Шикова от организация „Намери ми лекарство“

- Какво представлява вашата организация?

- FindMeCure („Намери ми лекарство“) e платформа, която помага на всеки, страдащ от някакво заболяване, да намери и да се присъедини към подходящо клинично проучване (КП), за да има достъп до иновативна терапия в процес на разработване. Идеята за създаването е на нашата съоснователка Мая Златанова - наложило й се да търси алтернативно лечение за сестра си, тъй като няма налични терапии за нейното състояние в България. Така й става ясно, че всеки, който иска да участва в клинични изследвания, е изправен пред огромна по обем неразбираема информация и губене на време в официалните регистри. В същото време има много отворени изпитвания, които постоянно си търсят пациенти. Така се ражда глобалната платформа за клинични изпитвания, която отговаря на търсенето на хората и представя информацията по по-разбираем начин.
Платформата е активна вече четвърта година (от 2016 г.), като за този период до нас са достигнали над 200 000 пациенти от цял свят. Освен това видяхме, че с нас се свързват и много лекари, както и представители на пациентски организации, за да търсят проучвания за своите пациенти.

- Какво представлява клиничното проучване?

-Това е процес, който научните изследователи използват, за да се определи дали новите лекарства или медицински изделия са ефективни и безопасни за пациентите. Те целят да намерят нови методи на лечение, превенция и диагностика на заболявания. Проучванията обикновено се провеждат в няколко държави по света, в медицински центрове и здравни заведения, като в тях обикновено участват едни от най-добрите специалисти в областта в дадената страна.
Интересното е, че хората винаги свързват КП с някакво лекарство, което се тества върху хора. Всъщност става дума за различни по естество и характер изпитвания като например изследване на ефекта на йогата сред пациенти с химиотерапия или измерване на безпокойството при пациенти, на които им предстои операция с анестезия. Освен това науката е изключително активна в намирането не само на нови и по-ефективни терапии, но и нови начини за предлагането им. Не случайно днес има различни начини на предоставяне на инсулин в тялото - като инсулиновите помпи, а в момента се разработват и таблетки за еднодневен прием на необходимата доза.
Във FindMeCure може да намерите проучвания в различни фази.

- Какви заболявания следите?

- Заболяванията са стотици - има проучвания както за хронични, онкологични, така и за редки заболявания. Включваме всички проучвания, за които в момента се провежда дадено изследване. Имало е случаи, в които с нас се свързват пациенти с изключително рядко заболяване, за което няма налична терапия, но за съжаление няма и проучване, което да се провежда в момента.

- Как да разбера дали за моето заболяване има клинично проучване в България?

- Платформата е изключително лесна за използване, ако използвате интернет. Въвеждате заболяването (задължително е да има диагноза) и града, в който пациентът живее. По желание може да се използват и другите филтри, така че системата да покаже максимално подходящи резултати. В България в момента се провеждат общо 284 клинични проучвания от общо 80 000 в цял свят.

- На какви условия трябва да отговаря човек, за да се включи?

- Всяко проучване е различно, има свой собствен протокол. В много случаи критериите за участие са изключително стриктни. Не случайно с нас се свързват и компании, които изпитват трудност да намерят пациенти за своето проучване, като ние им съдействаме. Основните критерии са: наличие на диагноза, възраст, придружаващи заболявания, текуща/предишна терапия, но могат да включват и много конкретни изисквания като например ниво на даден показател в кръвта/урината и други. Всички тези критерии са описани на нашата страница, като винаги насърчаваме хората да обсъждат опциите с лекуващия си лекар, тъй като за много заболявания този избор трябва да бъде направен съвместно.

- Защо според вас е добре човек да се включи в такова проучване?

- Ползите са много. На първо място, разбира се, това е възможността да имаш достъп до иновативна терапия години преди тя да бъде обществено достъпна. Средно този период е между 12-15 г., а някои пациенти нямат това време, други пък изпитват изключително много нежелани лекарствени реакции от текущата си терапия, но няма друга алтернатива на пазара. Както вече споменах, достъпът до едни от най-добрите специалисти и медицински центрове в областта е безспорно предимство, а отношението на медицинските екипи, както и качеството не медицинска грижа е на изключително високо ниво.
Не на последно място клиничните проучвания са възможност да допринесем за научния прогрес в медицината. Много терапии, на които се радваме в днешно време, са били немислими преди десетилетия. Вирусът ХИВ беше смъртна присъда през 90-те и за съжаление погуби живота на много хора, а днес благодарение на новите терапии можем да говорим за едно хронично състояние. Примерите са безброй, но за да могат да се случат все повече постижения в медицината, е необходимо да има доброволци, които да се включат в тези изследвания. Това е единственият начин поне за момента да научаваме много повече за различните заболявания (как протичат, какво ги причинява) и да има прогрес в медицината.

- Как се справя България на фона на останалия свят при участие в клинични проучвания?

- Със сигурност стигмата тук е голяма в сравнение с други по-развити страни. Проблемът в много случаи е, че пациентите научават прекалено късно за тази опция, а това е информация, която човек трябва да получи още в момента на диагнозата си. В идеалния свят тази информация трябва да бъде предоставена от лекуващия лекар, който да начертае т. нар. карта на възможните пътища, по които пациентът може да поеме в следващите месеци/години, като опцията за участие в клинично проучване да присъства на тази карта. В България липсват инвестиции за повишаване информираността относно КП като опция за лечение, не съществува публичен регистър за КП, какъвто например е регистърът на Великобритания, където обикновен човек без медицинско образование да намери такава информация. Освен това е много важно да работим в насока превръщането на България в атрактивна дестинация за провеждане на КП, за да може пациентите да имат повече възможности за участие и по-бърз достъп до иновациите в медицината.