Антимикробната резистентност е една от 10-те най-големи заплахи за човечеството

Последна промяна на 05 януари 2022 в 20:44 93 0


Антимикробната резистентност е една от 10-те големи заплахи за човечеството, подчерта доц. Михаил Околийски - експерт от офиса на Световната здравна организация в България по повод Световната седмица на осведомеността за антимикробната резистентност и COVID-19

Коронавирусната пандемия предизвика през 2020 г. свръх употреба на антибиотици, което увеличи неимоверно резистентността на бактериите към антибиотично лечение. Това на практика води до невъзможност да се лекуват с антибиотици дори банални инфекции.
„COVID-19 не се лекува с антибиотици, защото тежкоболните страдат от вирусна пневмония, а не от бактериална. Само в 7% от случаите на тежко боледуващи от COVID-19 има насложена върху вирусната и бактериална инфекция. Единствено тогава се прилагат антибиотици, и то в болница.“ Това подчерта доц. Иван Иванов – ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ към Център по заразни и паразитни болести. Антибиотиците не може да се ползват за профилактика на COVID-19. Единственото средство, което предпазва от заразяване и от тежко боледуване са ваксините.
България е единствената европейска държава със свръх употреба на антибиотици. Специално използването на азитромицин от групата на макролидите има 100% ръст. А това е антибиотик, който се понася добре от децата и досега се ползваше основно за бактериални инфекции в детска възраст. Ненужното лечение на COVID-19 с азитромицин всъщност заплашва здравето на нашите деца днес и в бъдеще, обясни доц. Иванов.