Българин избран отново в управата на Европейското обединение по гастроентерология (UEG)

Последна промяна на 18 May 2020 в 20:35 707 0

Младият гастроентеролог д-р Радислав Наков, д.м. беше избран отново в Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (United European Gastroenterology – UEG). Д-р Наков ще отговаря за равенствата и разнообразието между гастроентеролозите в Европа през следващите четири години.
През последните три години д-р Наков също беше част от ръководството на UEG, но отговаряше за младите лекари и продължаващото медицинско обучение в Европа.

По време на предстоящата през месец октомври в Амстердам, Европейска седмица по гастроентерология, д-р Наков ще получи официалните си назначения и задачи за мандата. Той ще бъде ангажиран с промотирането на равенствата между всички гастроентеролози в Европа, осигуряване на достатъчно активни участници от Източна Европа и подобряване на научните разработки в региона, както и стимулиране на жените да правят активно наука и подобряване на кариерното развитие на младите гастроентеролози.

За Европейското обединение по гастроентерология (UEG)
UEG обединява всички национални гастроентерологични асоциации в Европа и в Средиземноморието (Египет, Израел. Тунис, Мароко и др.). Това е официалният орган на европейските гастроентеролози, организиращ ежегодно Европейската седмица по гастроентерология, на която се събират над 14 000 гастроентеролози от цял свят в рамките на пет дни.
Това е най-важната медицинска среща в световен мащаб по отношение на заболяванията на храносмилателната система. На конференцията се обсъждат новости в лечението и поведението при пациенти със социално-значими заболявания като хронични вирусни хепатити В и С, възпалителни чревни заболявания, синдром на раздразненото черво, колоректален карцином, гастроезофагиална рефлуксна болест и др.

За д-р Радислав Наков, д.м.
Д-р Радислав Наков е председател и съосновател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България и на Българското дружество по неврогастроентерология. Той е специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Директор е на Европейското училище за млади гастроентеролози на UEG.
Има защитена докторантура в сферата на възпалителните чревни заболявания – болест на Крон и улцерозен колит, като д-р Наков е разработил и специален алгоритъм за проследяване на тези пациенти. Той има особен интерес към правилния начин на хранене на своите пациенти и диагностицирането на редки гастроентерологични заболявания.
През 2016 г. получава престижната награда International Scholar Award, връчваща се за най-добрите научни разработки на млади учени до 35 години в Европа, в областта на гастроентерологията, а през 2017 г. е награден за най-добър млад лекар от БЛС.