Бeзопасността е най-важна в надпреварата за ваксина срещу COVID-19


Болест : ковид-19

Последна промяна на 26 септември 2020 в 12:18 461 0

Бързането с непроверена Covid-ваксина може потенциално да влоши пандемичната криза. Това твърди професор Ричард Пето от Оксфордския университет пред британския вестник "Гардиън". Той посочи, че ваксината срещу Covid-19 може да бъде произведена прекалено бързо и предупреди, че глобалната здравна криза може потенциално да се влоши, ако първата ваксина има ниско ниво на ефикасност.

Дори такава ваксина да защити само малка част от населението, това ще се смята за стандарт, по който ще бъдат оценявани и по-късните коронавирусни ваксини. Това от своя страна може дори да доведе до одобряване на по-ниско качествени ваксини, коментира професор Пето.

Именно в Оксфордския университет се разработва ваксината на Astra Zeneca, чиито изпитанията бяха навлезли в напреднала фаза. Миналата седмица от компанията съобщиха, че временно спират клиничните проучвания заради появил се страничен ефект при един от участниците в тестовете. За последната фаза на изпитанията бяха набрани 30 000 доброволци от Великобритания, Бразилия, Южна Африка и САЩ. Те получават или две дози от експерименталната ваксина AZD1222 през четири седмици, или плацебо (друг, безопасен препарат).

От Astra Zeneca пуснаха следното изявление: „Доброволно направихме пауза във ваксинациите, за да позволим анализ на данните за сигурност от независима комисия. Това е рутинно действие, което се изисква, когато се появи потенциално необяснима болест при проучванията." Не се знае за какъв страничен ефект става дума и колко голям е той, но според специализираното издание "Стат" пациентът, за когото става дума, ще се възстанови.

Като доброволец в изпитанията участва и младата българка Мария Спирова, която живее в Оксфорд. Тя коментира случая във фейсбук: „Преди да се развихри буря от прибързани изводи, позволявам си да коментирам като човек, който участва лично в изпитанието на оксфордската ваксина. Намираме се в трета фаза на изпитанията и в тях вече участват хиляди хора. Повтарям, хиляди. Сред тях един е докладвал сериозни симптоми на потенциална нежелана реакция. Дали те имат пряка връзка с приетата ваксина ще бъде установено от независими експерти, непринадлежащи към фармацевтичната компания или университетската лаборатория.

Изпитанията на ваксини и медикаменти се правят именно с тази цел - да се тества дали са безопасни. В процеса на тестване тези епизоди са нормални - в някакъв смисъл именно те дават стойност на проекта. От подобни ситуации, макар и тревожни, ще научим най-бързо дали ваксината е подходяща за широко разпространение. На практика няма друг начин. На този етап обаче все още нямаме доказателства и няма как да преценим дали този случай е достатъчно сериозен, за да доведе до спиране на разработката.”
И други големи фирми са в напреднала фаза на разработка на техни ваксини. Препаратите на Moderna, както и на Biontech в партньорство с Pfizer също навлязоха в период на тестове. Astra Zeneca и осем други фармацевтични и биотехнологични компании дадоха изрични уверения миналата седмица, че няма да правят компромиси по отношение на безопасността при разработването на своите ваксини.

Бързането със създаването на ваксина за COVID-19 има два аспекта. Колкото по-скоро тя влезе в употреба, толкова по-бързо ще се реши проблемът с пандемията. В същото време, който пръв пусна на пазара ваксина, той ще спечели най-много.

Виж още за: