„Часът на диабета“ тръгна на училище

Последна промяна на 19 ноември 2020 в 17:04 279 0

Ученици от 5-ти до 10-ти клас научиха как да се хранят здравословно и каква физическа активност да поддържат, за да се предпазят от диабет тип 2

Инициативата „Часът на диабета“, която през 2016 г. АстраЗенека стартира под формата на обучение за здравни журналисти и се превърна в традиционен образователен формат, се разгръща в нова посока – училищата. Целта е подрастващите да научат повече за заболяването захарен диабет тип 2 и как чрез начина си на живот (хранене и физическа активност) да сведат до минимум риска да развият болестта в бъдеще.

Пилотният проект обхвана учениците от 5-ти до 10-ти клас на Частно основно училище „Светлина“ и Първа частна професионална гимназия по дигитални науки в България „СофтУни Светлина“. Предвид COVID обстановката в страната и наложените противоепидемични мерки, „Часът на диабета“ се проведе онлайн.

Гост-лектор на срещата бе ендокринологът д-р Александра Трайковска, която е главен асистент в Катедра по Превантивна медицина във Факултета по обществено здраве към Медицински университет София. Д-р Трайковска обясни разликата между двата вида диабет (тип 1 и тип 2) и добави: „Данните сочат, че през 2019 г. в световен мащаб страдащите от заболяването са били 463 млн. Очакванията са, че до 2030 г. тази цифра ще се увеличи на 578 млн., а 15 години по-късно ще нарасне до 700 млн.“. Тя представи рисковите фактори за възникване на заболяването – липса на физическа активност, консумиране на нездравословна храна, наднормено тегло и фамилна обремененост, както и някои от симптомите - постоянна умора, често уриниране, загуба на тегло, трудно зарастващи рани, непрекъсната жажда. Учениците получиха и ценни съвети как да се хранят и каква физическа активност да поддържат, за да сведат до минимум риска в бъдеще да развият диабет. Д-р Трайковска подчерта, че няма забранени храни, но има такива, които трябва да се консумират по-рядко и в по-малки количества. Ендокринологът обърна специално внимание и на необходимостта от повече движение, тъй като мускулите елиминират излишъка на инсулин в организма. „Промяната започва от нас. Будните и интелигентни младежи като вас, ще променят бъдещето“, каза д-р Трайковска като направи препратка към негативната статистика по отношение на заболеваемостта от диабет в световен мащаб.

"Благодаря на всички, че сте тук, за да научите повече за захарния диабет, как да се предпазим, какво да ядем, как да се движим и за какво да внимаваме. Инициативата е много успешна и в помощ на учениците", каза Ивана Шикилива, зам.-директор на Частно основно училище "Светлина".

Пилотният проект на „Часът на диабета“ сред учениците се проведе по повод 14 ноември – Световния ден за борба с диабета. Амбицията на АстраЗенека е полезната информация да стигне и до други учебни заведения в страната, затова лекцията на д-р Трайковска ще бъде качена на страниците на сайта https://диабет.бг

***
Началото на проекта „Часът на диабета“ бе поставено през 2016 г., като част от социално отговорната политика на фармацевтична компания АстраЗенека България и с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.
Инициативата цели до българските граждани да достигне полезна информация както за превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването, така и за различните аспекти на неговото проявление и обвързаността му с други социално значими заболявания.
До тази година проектът беше насочен предимно към журналисти, които да се запознаят по-детайлно с проблема и да предадат знанията си на обществото. Тази година екипът на АстраЗенека България реши да се обърне към подрастващите с цел изграждане на здравна култура.