Черната смърт


Болест : чума

Последна промяна на 11 March 2020 в 07:13 837 0

Коронавирусът е нищо в сравнение с пандемиите, които човечеството е преживяло

Целият ужас от коронавируса, който приемаме за надвиснал над планетата, е само бледа сянка на това, което светът е преживял само да речем в последните 25 века.
Чумата за пръв път е отбелязана в глинени плочки в Етиопия през 430-та година преди Христа. Тя достига до Гърция през Пелопонеските войни и там 2/3 от населението умира.
1000 години по-късно, по времето на Юстиниан, чумата тръшва Византия и особено Константинопол, където всеки ден умират средно по 10 000 души. Улиците са осеяни с трупове, "навсякъде мирише на смърт", пише хронистът Прокопий. От тая чума умира половината население.

Наричат болестта още бубонна чума и тя продължава из Европа на приливи и отливи двеста години.
Както сегашният бич, и чумата тръгва от Китай, смята се - по пътя на коприната. Според изследователи тя е взела 50 милиона жертви.

Седем века по-късно (14 век) тя се развихря из цяла Европа. По онова време човечеството на планетата е наброявало 475 милиона жители. След половин вековно върлуване на така наричаната тогава Черна смърт населението вече е 350 милиона. За Европа мъртвите са 60 процента. В Германия умират всеки девет на десет жители. В руския град Смоленски живи остават само петима души.
У нас историци не са отчитали факта колко жертви е дала България от чумата по време на нашествието на Османлиите. Едно сериозно изследване може би ще даде нова картина за причините на падането ни под чуждо робство.

Едрата шарка е един друг бич, пред който съвременните страхове бледнеят. Болестта периодически е унищожавали част от населението на Земята. Описана е в Китай в документ от 1122 г.
През последните години на 18 век в Европа всяка година са умирали по около 400 хиляди души.

Преди сто години в света върлува испански грип. Наречен е така (научното му наименование е грипен вирус N1N1), защото избухва по време на Първата световна война, когато има военна цензура и за болестта не се пише в пресата. Само в Испания, която не воюва, няма цензура и се появяват съобщения. Смята се, че жертвите на пандемията са над 100 милиона, 20 пъти повече от убитите при военни действия.

И тази пандемия идва от Китай чрез 96 000 китайци, използвани от Великобритания и Франция за копаене на окопи по фронтовете.
Вирусът изчезва неочаквано, което сто години е загадка за медицината.