Човечеството вече е на крачка пред рака

Последна промяна на 22 March 2023 в 11:26 209 0

Революционен кръвен тест за ранна диагностика на рака вече се предлага и у нас. България е сред първите десет страни в Европа, където ще се прилага и новата неинвазивна кръвна биопсия. На пресконференцията за представянето им присъства д-р Стефан Шустер, управляващ директор на британската лаборатория Datar Cancer Genetics, разработила откритията. Ексклузивен представител у нас е Хил клиник, чиито лекари проф. д-р Румен Бенчев, специалист по оториноларингология, и уролозите д-р Александър Боцевски и д-р Георги Георгиев споделиха своя опит с новите тестове. Като току-що разработени, те, разбира се, са много скъпи. В момента цената на Trucheck™ е 1200 евро. Взетата в Хил клиник проба се изпраща в специализирана лаборатория в Германия. В Испания вече малка частна застрахователна компания покрива това изследване. Във Великобритания е във финална фаза решението за частично покритие на тестовете от държавното здравно осигуряване. В Германия и Полша Datar Cancer Genetics води преговори с части здравни каси за покриването на разходите за пациентите. Целта е след години това изследване да бъде достъпно и да влезе в рутинните профилактични изследвания. Това би довело до огромно снижаване на смъртността от рак, ако дотогава не открият генерално лечение за него. Защото съвременната статистика е доста обезпокоителна: като използват информацията за заболелите през 2022 г. и като имат предвид продължаващото застаряване на населението, учени прогнозират, че през следващото десетилетие всеки втори човек на планетата би могъл да се разболее от рак.
Повече информация за новите изследвания може да намерите на сайта kravnabiopsia.bg„За нас това беше мечта – да можем да разберем дали пациентът има рак само с една единствена кръвна проба, без болезнени интервенции. Тази мечта вече е факт“, сподели водещият световен уролог д-р Фернандо Санча, който посети България по повод представянето на иновативни изследвания, които са революция в ранната диагностиката на най-смъртоносната болест за човечеството – рака. Все още ракът не може да бъде преборен със 100 процента сигурно лечение, но колкото се може по-ранната диагностика увеличава шансовете за оцеляване. Д-р Санча е съосновател и медицински директор на Института за развита урологична хирургия (ICUA) в Мадрид и пионер в работата със Зелен лазер, Холмиум лазер за изпаряване на простатата (PVP) и за лазерна енуклеация в Испания. Светилото оперира и у нас, като поема най-комплицираните случаи като ръководител операционен екип в Хил клиник. Той има и личен опит с новите тестове. Собственият му брат имал леки оплаквания, направеното изследване за туморни маркери PSA било леко завишено, но ядрено-магнитният резонанс не показал нищо. Д-р Санча посъветвал брат си да изчака половин година. След 6 месеца направеното PSA било завишено, но ЯМР отново не показал нищо. Тогава д-р Санча приложил други диагностични методи – с масаж на простата се взимат клетки, които като секрет се придвижват през уретрата. Проблемът на това изследване е, че при невнимателно действие и наличие на тумор масажът може да доведе до откъсване и разпространение на туморни клетки в околните тъкани. Резултатът при брата на уролога дори при това специфично изследване бил отрицателен. Тогава д-р Санча решил да използват иновативното изследване Trucheck™, което било положително за рак. Т.е. ракът бил хванат в наистина много ранна фаза, благодарение на което мъжът днес няма проблеми с потентността или изпускане на урина.
Всъщност колкото по-рано бъде открит ракът, толкова по-голяма е вероятността от преживяване, толкова са повече възможностите за лечение и най-важното – почти напълно се гарантира запазване на функцията и целостта на органа, на който е ракът.

Д-р Георги Георгиев също има подобен случай в скорошната си практика. За съжаление злокачествените заболявания в последните години се „подмладяват“ и при него дошъл пациент на 49 г. с негативна биопсия, но въпреки това се оказал позитивен за карцином и благодарение на своевременната диагностика днес е 100 процента излекуван.

С кръв от вената се откриват 70 вида рак
Trucheck™ (Тручек) тестът открива циркулиращи в кръвта туморни клетки. За него просто се взима кръв от вената. Открива над 70 вида рак. Не открива злокачествени заболявания на кръвта, лимфоми и левкемии. Но все пак само с едно взимане на кръв можем да направим профилактика на едни от най-честите видове рак, т.е. тестът може да замести всички обичайни методи за скрининг, някои от които са травмиращи за човек – мамография (търси рак на гърдата), колоноскопия (за рак на дебелото черво), компютърна томография на бял дроб и пр. Подходящ е особено за хора с раково болни родители, с фамилна обремененост, които се притесняват дали не развиват онкологичен процес, но нямат симптоми. Също така за хора над 50-годишна възраст или от високорискова група, като дългогодишни заклети пушачи. Практиката досега показва, че тестът има над 90% чувствителност и точност. Плюс при кръвното изследване също е, че няма риск да се разкъса туморът и туморни клетки да попаднат в околни органи, което да стане причина за образуване на метастази.

От година и половина тестът вече се използва в практиката. Поради високата си чувствителност той открива в начален I стадий рак на гърдата при над 90 процента от наистина болните, между 72 и 92 процента от случаите на ранен рак на матката. Заради високата си чувствителност би могъл да притесни здрав човек, засичайки туморни клетки, които в последствие да се окажат фалшива тревога. Затова се назначава допълнителна образна диагностика.

Безвредна биопсия
Trublood (Трублъд) е изследване, което показва кой орган е засегнат от рака, при откриване на туморни клетки в кръвта. То е достоверен заместник на традиционната тъканна биопсия, когато такава не може да се направи или пък дава фалшиво негативен резултат. Подходящ е за хора със симптоми или туморен маркер, който се покачва (напр. бучка в гърдата, която трябва да се дефинира като рак или като фибром, или пък PSA туморен маркер над нормата).

Най доброто лечение
Еxacta (Екзакта) е генетично изследване на открито вече туморно образувание, което определя най-точното лечение за атакуване на рака. Дава насоки за най-добрата персонализирана терапия. Благодарение на него се избягват тежки химиотерапии, които не биха дали резултат, и е коректив на вече назначена терапия.
Изследванията се назначават и разчитат от лекар специалист. Не може всеки сам да си ги назначи. Те са допълнение, а не могат напълно да заменят досегашни утвърдени методи за диагностика на ракови заболявания.