Доклад на лекари от Китай: диабетиците да поддържат добър гликемичен контрол - може да намали риска от COVID-19


Болест : диабет

Последна промяна на 01 април 2020 в 14:59 492 0

Доклад, включващ повече от 72 000 случая на заразени с COVID-19 показва, че пациентите с диабет имат 3 пъти по-висока смъртност (7.3%) в сравнение с тези без диабет (2.3%). За това съобщава първият за България информационен сайт за диабета – диабет.бг, като се позовава на Китайския център по контрол и превенция на заболяванията .

Клинично проучване за диабета и метаболитния синдром установява, че пациентите с диабет са с повишен риск от инфекции, по-специално грип и пневмония. Те развиват сериозно заболяване, когато са заразени с респираторни вируси.
„Разумно е да смятаме, че хората с диабет са в повишен риск да развият инфекцията. Съществуващите наред с диабета сърдечносъдови заболявания, бъбречна увреда, напреднала възраст е вероятно да увеличат тежестта на COVID-19“, споделят авторите.

Те допълват, че превенцията трябва да е на първо място.
“Важно е пациентите с диабет да поддържат добър гликемичен контрол, защото това може да помогне да се намали риска от инфекция и нейната тежест“, съветват китайските лекари.

За пациентите с диабет и сърдечно и/или бъбречно заболяване се препоръчва да положат усилия за стабилизиране на кардиореналния статус.