Два нови метода за невростимулация дават надежда за пациенти с парализи, МС и хронични болки в гърба

Последна промяна на 24 април 2021 в 09:42 90 0

Баклофенвата терапия може значително да подобри състоянието при пациенти с тежък, болезнен спастицитет (мускулен спазъм):

 деца със средна и тежка форма на церебрална парализа

 възрастни с множествена склероза (МС)

 възрастни и деца след травма на гръбначния мозък.

Баклофенът е медикамент, който постига отпускане на мускулатурата чрез действие на специфични нервни рецептори. Ако се пие като лекарство през устата, необходимите дози на този медикамент са много високи и често причиняват странични ефекти като гадене, обърканост и безсилие. Инжектирането на много малки дози баклофен директно около гръбначния мозък посредством подкожна помпа и катетър води до по-голям отпускащ ефект и по-малко странични ефекти. Фактът, че терапията е фокусирана точно в проблемната зона, я прави много щадяща, защото по този начин се избягва нежелания ефект върху главния мозък. Потенциалният ефект от използването на новия метод може да бъде тестван предварително с помощта на инжектиране на медикамента с лумбална пункция. Това позволява той да бъде приложен само на пациенти, за които е сигурно, че ще даде резултат.

„Баклофеновата помпа не е панацея и хората не трябва да очакват чудеса. Тя не може да възстанови загубена походка, но е доказано, че методът може много да облекчи състоянието на пациентите, намалявайки болезнените спазми. При хора със силно затруднена, спастична походка може да се постигне значително подобрение“, обясни доц. Красимир Минкин. Неврохирургът, който е ръководител на центъра в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София, пръв в България въведе дълбоката мозъчна стимулация за лечение на напреднал Паркинсон.

Гръбначно-мозъчната стимулация е насочена към пациенти с различни причини за хронична болка, най-често невропатна болка с различен произход.

При гръбначно-мозъчната стимулация се имплантират специални постоянни електроди върху обвивките на гръбначния мозък, които са свързани с подкожен генератор на импулси. През тях се предават ниско волтажни високочестотни електрически сигнали, които прекъсват предаването на болестните импулси и те не достигат до главния мозък. Особено ефективна е при хронична болка след гръбначна хирургия или при плексусни увреди.

Тези две процедури все още не се поемат от НЗОК, но Центърът по функционална и епилептична хирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София подаде документи пред Здравната каса за включването им в списъка на реимбурсираните интервенции.