Епилепсиите

Как да помогнем, ако човек до нас получи епилептичен пристъп
Болест : епилепсия

Последна промяна на 20 март 2018 в 06:29 1250 0


Епилепсия не е едно заболяване, а много видове и лечението при всяка форма е различно

Болестта на боговете
Думата епилепсия идва от гръцки и означава обладавам. Това значение отнася към древногръцкия оракул, към Пития – делфийската пророчица, която изпадала в транс, а след това предавала знамения от боговете. Смята се, че и Мохамед е страдал от тази свещена болест.
От епилепсия са страдали много големи творци – писатели и поети като Флобер, Молиер, Байрон, Джонатан Суифт. Достоевски дори я предава на героя си в „Идиот”. Вероятно в екстремното мозъчно състояние виденията вдъхновяват творения. Композиторите Хендел, Чайковски, Ван Гог, учените Питагор, Сократ, Нобел, пълководците Цезар, Наполеон, Александър Велики са сред големите имена на страдащи от епилепсия.

След 15-годишно прекъсване у нас се проведе обучение на невролози по епилептология. 100 лекари от осем държави, включително 42-ма българи, и над 20 лектори от шест държави участваха в Третия източноевропейски курс по епилепсия, който се проведе в България под егидата на Световната лига по епилепсия. Председателят на Европейската комисия към Световната лига по епилепсия – проф. Мейр Биалер (Израел) даде висока оценка за работата на своята възпитаничка и организатор на курса доц. Петя Димова - председател на Българското дружество против епилепсия, невролог и епилептолог от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Тя вече обучава епилептолози в България и заедно с неврохирурга д-р Минкин в Университетската болница създаде Център за лечение на най-тежките форми на това заболяване, включително и хирургично.

Епилепсията е най-честа и тежка в детска възраст
Епилепсията започва в млада възраст. При някои с възрастта тя може да изчезне, а в третата възраст да се прояви отново.
В детската възраст епилепсиите са най-тежки. Би трябвало да се открият навреме и да се лекуват адекватно, за да няма последствия за детския мозък.
Проф. Небойша Йович от Сръбската лига за борба с епилепсията наблегна на нуждата от мултидисциплинарен екип при лечението: „В днешно време пациентите минават първо при общите невролози и педиатри, а познанията по обща неврология и по педиатрия не са достатъчни за навременното откриване на различните форми на епилепсия и за правилното им лечение. Методите на лечение се развиват постоянно и е нужно продължаващо обучение”, признава водещият детски епилептолог.

Някои епилепсии не се влияят от лекарства

Около 70% от пациентите не получават повече пристъпи, ако получат правилно лечение, и водят нормален начин на живот. Но при останалите 30% пристъпите продължават и тези хора са застрашени от наранявания. Точно тях обществото стигматизира, те се изолират и изпадат в депресия, цитира световната статистика проф. Атанасиос Кованис (Гърция) – водещ световен епилептолог и детски невролог, дългогодишен председател на Международното бюро по епилепсия (световна пациентска организация на хората с епилепсия). В крайна сметка дори и един пристъп годишно е знак, че не трябва да шофирате.
На пациентите, на които медикаментозното лечение не им влияе, може да се направи електростимулация. При много малка част от пациентите се прибягва до хирургическа интервенция след задълбочени изследвания, правене на записи на мозъчната дейност в продължение на дни. Центърът по епилептична хирургия към болница „Св. Иван Рилски” в София е единствен в страната. За България той е достатъчен и работи по световните стандарти в момента. Дължим го на доц. Петя Димова и на ръководството на болницата. Благодарение на него не се налага държава и пациенти да плащат прескъпо за лечение в чужбина. Дори една по-развита икономически държава като Словения си няма свой подобен център и праща пациентите си в Германия и Франция.
Дори и след мозъчна стимулация и хирургична интервенция пак се налага медикаментозна терапия, защото белегът в мозъка може да се окаже вторично огнище на епилептични пристъпи.

Нови лекарства

Първото лекарство за епилепсия е фенобарбитал и е създадено преди повече от 100 години – през 1812 г., и все още се ползва в Китай. Проф. Мейр Биалер, който от 40 години се занимава с разработването на лекарства, обяснява, че до преди няколко години нови лекарства са проучвани от фармацевтичните гиганти. Тъй като при по-редките болести не печелят толкова, колкото от антибиотици например, те са ограничили научните разработки в тази насока. Нишата днес покриват по-малки компании. В последните две десетилетия има над 20 нови лекарства, благодарение на което сега болните имат по-голям избор за терапия.
Не случайно все повече държави напоследък легализират употребата на канабис за медицински цели. В последно време има бум при използването на активни вещества от канабис. Английската фирма „Джи Дабъл Ю Фарма” е въвела веществото канабидион, което не е психотропно. Вече е представяно на научен конгрес и данните са обещаващи. Сега чака одобрение на Американската асоциация по лекарствата. То е подходящо и за тежки форми на епилепсия, като тази на Ленокс – Гасто. За съжаление новите лекарства са все още твърде скъпи, коментира проф. Биалер.

Кетогенна диета
Това е стар метод, който се е възродил отново. Използва се при тежки случаи на епилепсии при деца и когато правилно се прилага, може да помогне. Помага и при някои случаи на фармакорезистентни епилепсии.


Как да помогнем, ако човек до нас получи епилептичен пристъп

Веска Събева, Асоциация на родителите с деца с епилепсия, съветва:
Епилептичният припадък се познава по това, че обикновено големите припадъци са с тремор, гърчене, спазъм на ръце, крака. Всичко става много страшно. Накрая има силно слюноотделяне, изтича пяна от устата. Но може да стане и пристъп, който е с отпускане и той може да се сбърка с хипогликимия. Има пък пристъпи, при които се изпъват ръцете и краката и падаш за секунди, а после си в съзнание и са опасни, защото човекът може да се нарани.
- Първо трябва да се погледне часовника и да се види колко точно е часът. Ако пристъпът продължи повече от 6-7 минути, да се вика Бърза помощ.
- Човекът да се обърне на една страна.
- Да му се подложи под главата нещо меко, за да не се нарани, удряйки си главата, когато започне тежкият пристъп.
- Да не се мести.
- Да не се пръска с вода.
- В никакъв случай да не му се бърка в устата да му се вади езикът, защото спазъмът е толкова силен, че може до кост да нарани, дори отхапе пръста на помагащия.
- Ако има нещо увито около врата – да се разхлаби.
- Ако е в задушна стая, прозорците да се отворят, помещението да се направи проветриво.
- Да остане някой покрай епилептика, докато пристъпът премине.
- Когато премине пристъпът, обикновено човекът е неориентиран и доста объркан, уморен и може да заспи. Добре е да остане някой при него, докато се съвземе напълно. Ако има някакъв знак с телефон на близки – те да бъдат повикани, защото обикновено след пристъп страдащите заспиват и е хубаво да се починат.

Добре е човек, страдащ от епилепсия, да носи със себе си информация – име, диагнозата, телефони на близки. Ние от пациентската организация се чудим как да накараме хората да носят знаци с тази информация. През годините пробвахме с медальони, красиви кожени гривни, надписани от вътрешната страна. Но хората избягват да ги носят, защото се чувстват етикетирани и не искат всеки да знае, че имат проблем. Докато в другите страни не е така – хората си носят тези знаци. Като се погледне лилавата гривна, например, се знае, че човекът е с епилепсия и може да получи пристъп.