Флексибилната уретроскопия се налага като водещ метод за лечение на камъни в бъбреците

Билка : камъни в бъбреците

Последна промяна на 15 September 2022 в 21:55 265 0

Доц. д-р Еленко Попов представи опита на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в лечението на бъбречно-каменната болест по време на елитния форум „Експерти в бъбречно-каменната болест“, който събра в Атина най-добрите специалисти по бъбречно-каменна болест в света.

Доц. д-р Попов презентира опита на българските уролози в областта на флексибилната уретроскопия – един от водещите методи за лечение на камъни в горните пикочни пътища и най-вече в бъбрека. „Това е минимално инвазивен метод, при който не се нарушава целостта на тъканите на пациента, а с мека, гъвкава камера се качваме по пътя на урината – през пикочния канал, пикочния мехур в посока към бъбреците и физически достигаме камъка, който се разрушава с помощта на лазер. Процедурата е изключително щадяща за пациента, който си тръгва без никакъв разрез, а възстановяването е много бързо“, обяснява доц. д-р Еленко Попов.

Около 8-10 пациента на месец се възползват от тази процедура в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. В момента в света тя измества почти всички други методи, особено когато става въпрос за големи камъни.

„Единственото реално ограничение за този метод е камъкът да не надвишава 2 см, което е доста сериозен размер за камък в бъбреците. Достатъчно е камерата да успее да достигне до камъка – направи ли го, няма камък, който да може да устои на силата на лазера“, коментира известният уролог. Клиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага с най-новото поколение хибриден тулиев лазер, който носи сериен номер 27, което означава, че към края на 2019 г., когато е монтиран, в света е имало само още 26 такива машини. Уредът е известен като джобното ножче в урологията, тъй като освен за разбиване на камъни в бъбреците е подходящ и за редица други интервенции, включително и върху простатната жлеза.