Флоутинг – здраве чрез релаксация

Последна промяна на 06 юни 2021 в 00:46 130 0

Флоутинг, флототерапия или флотационна терапия се отнасят до един същи метод на лечение чрез релаксация във вана с разтвор на магнезиев сулфат с температура, близка до телесната. Концентрацията на магнезиева сол е толкова голяма, че не позволява на тялото ви да потъне, дори и да не можете да плувате, а магнезият оказва изключително благотворно действие върху организма ви. Терминът идва от английската дума floат (плавам, нося се) и най-точно описва терапията, в основата на която е не просто потапянето във вана, а спокойното лежане на повърхността на водата.

Целта на флотационната терапия е достигане на дълбока релаксация в една максимално спокойна и изолирана от външния свят обстановка, доближаваща се до медитацията и йогата.
Смята се, че в това състояние на безтегловност човек успява да изключи мозъка си, давайки възможност на духа и тялото да се възстановят от натрупаното напрежение и стрес, причина за голяма част от заболяванията в днешно време.

Флоутингът е особено подходяща терапия за хора, страдащи от депресия, фобии, мигрена, ставни заболявания, мускулни травми, хора със забързано всекидневие и подложени на ежедневен стрес.
Терапията е препоръчителна и в периода на бременността, когато много жени страдат от болки в гърба и кръста и са податливи на депресивни състояния. Всъщност флотацията изключително много наподобява състоянието на безтегловност и усещането за спокойствие и уют, каквато е средата на майчината утроба.
Флототерапията, подобрявайки душевното физическото състояние, подобрява и качеството на съня. Самата процедура много се доближава до състоянието, в което човек изпада по време на сън. Ето защо е толкова отпускаща и възстановяваща за организма.

Флотационната терапия активира кръвообращението и насища клетките с кислород, както и спомага за по-добрата работа на мозъка, което ни прави по-пълноценни и продуктивни на работното място. Флоутингът е процедура, на която може да се подложите в СПА център, като релаксиращият ефект на терапията може да бъде подсилен с подходяща музика и приглушена светлина в помещението. Обикновено процедурата трае един час, като за постигане на максимален ефект тя трябва да се прави периодично.
Но дори и да не се възползвате от специализираните условия на съвременните СПА центрове, винаги може да си приложите терапията и сами, отпускайки се на повърхността на морето и възползвайки се от оздравителната сила на морската сол.