Хаосът в къщи ни прави нещастни

Последна промяна на 26 October 2017 в 01:27 952 0

Разхвърляният дом влияе на психиката. До този извод стигнали немски психолози от Мюнхенския университет. Те направили своите изследвания и изводи върху бита на сто домакинства. Оказва се, че, влияейки на нашето подсъзнание, затрупаните с боклуци помещения дори предизвикват застой и неблагополучие в живота.

В КУХНЯТА
Неслучайно е наричана „сърцето на дома”. В това помещение домакинята създава вкусотии, подготвя романтични вечери и празнични обеди. Там получаваме едно от най-главните удоволствия в живот, зареждаме се с енергия и сили. Около масата вечер се събира семейството, водят се важни разговори. Неуютната и неразчистена кухня не означава само липса на хигиена и немарливост, а говори за пренебрежение към източниците на енергия и изобилие, както и към всичко важно и основополагащо в живота ни. Тя създава трудности в храненето и усвояването на храната – както на физическо, така и на духовно ниво. Чистотата, спретнатата и подредена кухня връща в живота чувството ни за защитеност и комфорт.

ВЪВ ВСЕКИДНЕВНАТА
Тук се събираме заедно с близките си, с приятелите. Тук осъществяваме контактите си с околния свят, гледаме телевизия, четем любимия вестник, спорим или се шегуваме. Безпорядъкът може да превърне това комуникационно пространство в тъжна бърлога, особено ако оставим нещата в този вид дълго време и не смеем да поканим дори съседката за чаша чай.

В СПАЛНЯТА
Там е интимното място за релакс, сън и любов. Тя трябва да изпълнява функциите си – да обновява хората и да хармонизира отношенията ви. Разхвърляната спалня носи слабост, а не енергия. Ако се чувствате отпаднали бързо се уморявате, карате се с половинката, трудно съобразявате и се чувствате на ръба на депресията, сложете в ред това най-интимно пространство. Измийте прозорците, изперете пердетата, пуснете в употреба новия красив спален комплект и ще усетите промяната. И заедно с аромата на сутрешното кафе ще се върне вашата жизненост и радост от живота.

В КОРИДОРА
Там е главната „магистрала” във вашата крепост – дома ви. Безпорядъкът в коридора прилича на задръстването по градските улици. Той пречи на взаимоотношението на различните части на вашия сом, но и на взаимодействието на различните сфери на вашия живот. Огледайте хубаво коридора в жилището си. Добре ли е осветен, лесно ли се минава или трябва да внимавате да не се спънете, минавайки през него. Ако усещате, че нещо скърца във взаимодействието между работа и семейство, между вас и останалите хора, може би е време да се сложи ред в коридора.

В БАНЯТА
Оттам започва деня си всеки. Там се приготвяме за общуване със света. Безпорядъкът в банята може да подсказва ниска самооценка, липса на внимание към самия себе си. Чистата, добре декорирана баня с ароматен сапун и цветна хавлиена кърпа може да стане спокойно място за подмладяване и грижа за себе си.

ДЕЦАТА И РЕДЪТ
Безпорядъкът в дома пречи на интелектуалното развитие на децата. За нормалното им развитие са необходими нормални жилищни условия. Учените открили очевидна връзка между безпорядъка у дома и развитието на детето – неорганизираност, шум и тясното пространство влияят негативно върху интелекта на децата.
Какво влияе най-много? Социално-икономическият статус, генетиката или самата околна среда – не е изяснено. Групата немски учени потвърждават известния факт, че колкото домът е по-богат, а родителите по-образовани, толкова по-добре се развива детето. Изяснило се обаче, че домашният хаос влияе негативно върху познавателните навици на децата, независимо от социалния и икономическия статус на родителите. Ако детето се намира в действително неорганизиран дом, трудно може да си представи човек, че то може да се учи и да се развива нормално.