Хирурзите на „Александровска“ приложиха бариатрична хирургия при болестно затлъстяване

Последна промяна на 15 January 2018 в 23:44 1001 0

Екипът на проф. Георги Тодоров, началник на Втора хирургия в УМБАЛ „Александровска“, извърши първото хирургично лечение на свръхзатлъстяване на 47-годишен мъж от Варна. Този тип хирургия се нарича бариатрична, а също и „метаболитна хирургия“, тъй като методът е свързан със значителна загуба на телесно тегло, като подобрява и в много случаи лекува придружаващите затлъстяването заболявания - захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея, астма, проблеми с холестерола, гастроезофагеална рефлуксна болест, стеатоза (омазняване) на коремните органи и други.
Бариатричната хирургия се прилага като крайна възможност, когато консервативните методи (диетичното хранене, физическите усилия и медикаменти) са без ефект при лечение на затлъстяването. Друг показател за оперативно лечение е индексът на телесната маса (Body Mass Index, BMI – Боди мас индекс) да e над 35, изчислен по формулата: BMI = Телесно тегло (кг) : Ръст (в м)2 = (кг/м) 2
„Основните принципи на хирургичното лечение за редукция на теглото са два - обясни д-р Константин Гроздев, специалист в Клиниката по хирургия на Александровска болница и един от участниците в първата извършена бариатрична интервенция. - Единият начин е рестриктивен, чрез намаляване обема на стомаха, а другият е чрез предизвикана малабсорбция, т.е. процес на нарушено усвояване на хранителните вещества, които не се резорбират напълно от организма и преминават през чревния тракт, без да достигнат до кръвния ток. „Пренареждайки“ гастроинтестиналния тракт на човека с намаляване обема на стомаха и промяна на пасажа, всъщност се променя хормоналната активност на гастроинтестиналния тракт, т.е. променя се секрецията на много важни ензими и хормони, които са в основата на лечението на диабета, хипертонията, дислипидемията и др.“
Пациентът в клиниката на проф. Тодоров е опериран лапароскопски и болничният му престой е приключил в рамките на 3 дни. Само два месеца след операцията теглото му е намаляло с 40 кг. Специалистът уточни, че 50%-на редукция на свръхнорменото тегло се получава до две години от прилагане на бариатричния хирургичен метод, но при адекватно поведение от страна на пациентите. Преди и след интервенцията те се наблюдават от ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог и психолог.
Този тип лечение на болестно затлъстяване не се поема по здравна каса. Специалистите от екипа на проф. Тодоров са категорични, че това е най-надеждният алтернативен метод в борбата със затлъстяването и захарния диабет.