И втората операция за нискодозова брахитерапия за рак на простатата приключи успешно

Този път интервенцията беше извършена изцяло от българския екип

Последна промяна на 13 December 2021 в 20:58 249 0

Втората операция за нискодозова брахитерапия – иновативен метод при лечение на рак на простатата – също приключи успешно в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Този път интервенцията беше извършена изцяло от българския екип от Центъра за комплексно лечение на рака на простатата към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. При първата процедура, която се проведе сутринта, водещи бяха гостите от специализираната онкологична болница в Словакия „Св. Елизабет“, които имат над 10-годишен опит в прилагането на този иновативен метод. Българските лекари преминаха специален курс на обучение в словашката столица и вече могат да прилагат високотехнологичната терапия и у нас.
След интервенцията 60-годишният пациент се чувства добре, контактен и стабилен е. Очаква се той да бъде изписан в началото на другата седмица.

При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сидове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. Предимствата на този метод пред другата алтернатива за лечение на карцинома на простатата – радикалното премахване на жлезата – са огромни. Той спестява на пациентите много от страничните ефекти, свързани с оперативното отстраняване, като изпускане на урина и еректилна дисфункция. Освен това свежда до минимум вероятността от постоперативни усложнения и еволюиране на болестта към по-утежнени стадии. Пациентът пролежава в болницата само 48 часа, след което може да бъде изписан за домашно лечение. Докато сидовете с йод 125 изотоп са в тялото му, той е напълно безопасен за околните, няма никаква опасност и за другите органи в тялото му. След този период зърната, които са биологично съвместими, се резорбират в простатната жлеза.

„По време на тези 6-8 седмици, пациентът е напълно безвреден за околните. Преди да въведем тази терапия в ИСУЛ изпращахме пациентите за лечение в чужбина. Лично съм бил свидетел как 48 часа след операцията пациентът не само е на крак, но може спокойно да се придвижва, включително и през скенерите на летището“, обяснява акад. Проф. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология в ИСУЛ, чиято е основната заслуга за въвеждането на иновацията у нас.
Щадящото лечение ще се поема изцяло от НЗОК и засега ще се провежда само в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Предвижда се около 40 пациенти годишно да могат да се възползват от него.

Виж още за: