Има вече медицински съновник

Последна промяна на 01 ноември 2017 в 06:48 416 0

В сънищата могат да се открият и знаци за актуалното здравословно състояние на човека, твърдят учени. Британски изследователи от университета Лавбъро са съставили първия специален медицински съновник, в който е описано какви сънища за какви болести говорят.

Например калейдоскоп от съновидения (когато човек сънува различни неща за една нощ) говори за приема на антидепресанти или наличието на хронични болки – например в кръста или ставите. Наистина, такива сънища могат да са и следствие от прекалено висока или ниска температура в стаята.

Еротичните сънища сигнализират не за сексуална неудовлетвореност, а за повишена креативност и най-често се присънват на хора на възраст 60-70 години.

Честите кошмари са свързани с нарушения или влошаване на кръвотока в главния мозък по време на сън и могат да означават наличието на мигрена или патология в сърдечносъдовата система.

Ако човек бяга от някого или се опитват да го убият насън, може да показва развитие на болести на нервната система, включително на болестта на Паркинсон или Алцхаймер. Но такива сънища могат да бъдат и нормални, ако човекът е преуморен или е изпитал силен стрес.

Ярките съновидения са характерни при остри инфекциозни болести, менопауза, както и при токсично влияние върху главния мозък – например след приема на алкохол.

Виж още за: