Иновативно лечение на рак на гърдата


Болест : рак на гърдата

Последна промяна на 04 August 2022 в 08:33 519 0

д-р Славяна Ушева

Отлични резултати от приложението на интраоперативна радиотерапия (ИОРТ) при лечение на ранен карцином на гърдата представи д-р Славяна Ушева от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ на Международна научна конференция в Германия.

Екипът, който осъществява иновативната операция

Специален гост-лектор на събитието бе проф. Джаянт Вайдя, хирург-онколог от Лондонския университет, пионер в приложението на ИОРТ и един от тримата учени, разработили техниката през 1998 г. Той съобщи последните данни за впечатляващи дългосрочни резултати от клинично проучване с над 10-годишен период на проследяване, в което участва и УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Професорът изтъкна преимуществата на ИОРТ, който метод позволява повече пациентки да избегнат мастектомия (отстраняване на млечната жлеза при рак на гърдата);


При интраоперативната радиотерапия (ИОРТ) се извършва лъчелечение по време на самата операция за премахване на тумора на гърдата. Методиката използва еднократна висока доза нискоенергийни Х-лъчи (max 50kV), приложени в туморното ложе веднага след хирургичното отстраняване на тумора.

Едно от главните предимства на иновативната техника е, че успява изключително прецизно да насочи и достави необходимата лъчетерапевтична доза само на мястото на отстранения тумор. По този начин се запазват околните здрави тъкани от всички вредни последствия, които се проявяват при стандартното облъчване. Процедурата е не само по-щадяща, но и пести времето на пациентите, тъй като по този начин се избягва по-нататъшното лъчелечение, което иначе продължава 25 дни.
УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София разполага и с лаборатория по молекулярна биология, която е оборудвана с последно поколение апаратура. В нея се определя мутационният статус на карцинома на млечната жлеза, каква е вероятността от рецидив и на базата на това се определя най-подходящата терапия, в това число и дали дадената болна е подходяща за ИОРТ, която да замести или подпомогне традиционната лъчетерапия.

Строгата селекция на пациентките се извършва въз основа на международно признати критерии от екип начело с Доц. Теофил Седлоев (Клиника по Хирургия) и включва Д-р Славяна Ушева (Клиника по Хирургия), Д-р Илия Габровски (Клиника по Медицинска Онкология – Отделение по Лъчелечение и Метаболитна брахитерапия), инж. Георги Иванов (Клиника по Медицинска Онкология – Отделение по Лъчелечение и Метаболитна брахитерапия), Д-р Иван Терзиев (Отделение по Обща и клинична патология), Д-р Йордан Спирдонов (Клиника по Образна диагностика).

Карта, на която се вижда, че ИСУЛ е единственият център в Югоизточна Европа, в който се прилага иновативната процедура