Иновативно неоперативно лечение при ранен стадий на рак на простата се прилага в Онкологичния център на МБАЛ “Уни Хоспитал”


Болест : рак на простата

Последна промяна на 28 February 2021 в 22:47 650 0

Онкологичният център в МБАЛ “Уни Хоспитал” е единственият на Балканите, 8-ят в Европа и 11-ят в света, в който се прилага този тип лечение

Иновативен неинвазивен метод на лечение при ранен стадий на рак на простата се прилага в Онкологичния център на МБАЛ “Уни Хоспитал” от началото на 2021 г. Отделението по лъчелечение е единственото в страната, което разполага със системата Varian Calypso за провеждане на радиохирургия при ранен простатен карцином. Varian Calypso System улавя и най-малкото движение на простатата чрез три миниатюрни магнита, поставени в тумора, и подава информация в реално време към линейния ускорител (машината, която облъчва). Ускорителят коригира насочваните лъчи така, че туморът в простатата да бъде облъчен изключително прецизно, като в същото време бъдат пощадени и предпазени здравите околни тъкани.

„Бурното развитие на технологиите в последните 5 години доведе до тази възможност пациентите ни да бъдат лекувани минимално инвазивно при висока прецизност и висока успеваемост“, обяснява д-р Захари Захариев, началник на отделението по лъчелечение на МБАЛ “Уни Хоспитал”. „Ранното диагностициране значително увеличава успеха на лечението и ни позволява да контролираме заболяването от самото му начало“, допълва началникът на Онкологичния център д-р Росица Кръстева.

Системата Калипсо е подходяща за провеждане на лечение при пациенти с ранен рак на простата и е алтернатива на хирургичното лечение. „Пациентите и лекарят вече могат да избират от няколко метода на лечение“, казва д-р Захариев. До момента основните методи за лечение бяха хирургичния, перкутанното лъчелечение и брахиитерапията. С Varian Calypso System времето на терапия се съкращава сериозно и пациентът преминава през само пет процедури на лечение, при липсата на странични лъчеви реакции.

Първият пациент, преминал през успешно лечение с радиохирургия на простен карцином в Онкологичният център на МБАЛ Уни Хоспитал, е на 50г. от град Ямбол. След оплаквания, свързани с простатата, и проведена консултация с уролог, при пациента е установен ранен стадий на простатен карцином. Мъжът избира радиохирургията пред оперативното лечение като по-щадящ и безболезнен метод, с по-малко странични ефекти. Месец след терапията пациентът е в добро състояние при липса на странични ефекти.

Рискът от поява на рак на простната жлеза се увеличава с възрастта, споделят специалистите. Над 80% от карциномите на простатата се диагностицират при мъже, навършили 69 години. „Всеки мъж над 50 години трябва всяка година да прави най-елементарното нещо – профилактичен преглед. А ако са налице някакви оплаквания - задължително да посети уролог.

Простатният карцином е втората причина за смъртност при мъжете след белодробния рак. Именно заради това профилактиката заема централно място в борбата срещу заболяването. По този начин можем да гарантираме навременно диагностициране и да предложим оптимален план за лечение“, съветва д-р Росица Кръстева.

Онкологичният център в МБАЛ Уни Хоспитал обединява в себе си отделения по Медицинска онкология, Лъчелечение, Нуклеарна медицина и разполага със звено по Психоонкология. Организиран по този начин, той успява да предостави пълноценна медицинска грижа на своите пациенти и позволява на здравните специалисти да прилагат най-високите съвременни стандарти в лечението на злокачествените заболявания. Експертното мнение на Онкологичната комисия създава необходимите условия за прилагане на строго индивидуален подход към нуждите на всеки пациент. По този начин се предлага не само комплексна медицинска грижа, но и се следват утвърдените световни практики на персонализираната медицина.