Каква разлика в систоличното налягане на двете ръце е рискова

Последна промяна на 29 September 2023 в 19:32 94 0

Съвместен екип учени от водещи университети по света е анализирал резултатите от 24 мащабни изследователски проекта, отнасящи се до оценка на различните изследвания в областта на сърдечно-съдовата патология. В резултат на това е било установено, че ако измерването на налягането върху двете ръце показва разлика над определена критична стойност, това е значителен признак за възможно бъдещо развитие на инфаркт на миокарда, инсулт и дори смърт.

В хода на работата, извършена от специалисти от различни страни, е бил направен анализ на историята на заболяването на около 54 хиляди пациенти от Америка, Европа, Азия и Африка.
Съвременните международни медицински протоколи за проверка на кръвното налягане изискват да се извършват измервания на кръвното налягане и на двете ръце. Това се прави, за да се оцени вероятността от развитие на сърдечно-съдови патологии, тъй като разликата в систоличното налягане между дясната и лявата ръка показва наличието на проблем. Но въпреки тези препоръки медицинският персонал доста често се отклонява от точното им изпълнение.

Систоличното налягане е резултат на свиването на камерите на сърцето и изтласкване на кръвта към периферията. Например, при измерено налягане "120 на 80", то ще бъде първата стойност (120). Нивото му зависи от редица фактори и един от тях е еластичността на стените на кръвоносните съдове. Ако те се стесняват поради отлагането на атеросклеротични "плаки" и стават по-твърди, това започва да оказва неблагоприятно влияние върху кръвоснабдяването на тъканите на тялото. Сърдечният мускул започва да компенсира този проблем, поради което натоварването върху него се увеличава рязко и кръвното налягането се увеличава. Именно неговото увеличение е надежден "барометър", който отразява възникването на сърдечно-съдова патология.

В проучването екип от учени е имал задачата да идентифицира критичното ниво на разлика в систоличното налягане, измерено на двете ръце. Превишаването на такова критично ниво, като правило, показва висок риск от проблеми със сърцето, кръвоносните съдове и може да представлява заплаха за човешкото здраве и живот. За да изпълнят тази задача, учените са сравнявали данни от измерванията на кръвното налягане за период от десет години, като са обръщали специално внимание на случаите на инфаркти, инсулти и други съдови и сърдечни заболявания, включително смъртните случаи.

В крайна сметка се е оказало, че максималната безопасна разлика в измерванията на систоличното налягане на двете ръце не трябва да надвишава 10 mm Hg. В случай че този показател е по-голям, това предполага, че през следващото десетилетие за този човек съществува висок риск от възникване на инфаркт, инсулт или стенокардия.

Според статистиката, разлика по-висока от 10 mm Hg се наблюдава при всеки девети пациент с хипертония. Получените нови данни позволяват на тази група хора да насочат своето внимание своевременно към този проблем, за да се избегнат възможните неприятни последици.

Измерването на кръвното налягане на двете ръце е общодостъпен метод, то е възможно както у дома, така и във всяко лечебно заведение. Въпреки препоръките на международните протоколи, лекарите често не ги следват, поради липса на време. Но сега това ново сериозно научно изследване отново е потвърдило значението на тази процедура, тъй като тя може да помогне да бъдат своевременно предотвратени много случаи на инфаркт и инсулт.

Виж още за: