Клиниката по гастроентерология на ИСУЛ с престижна награда от Европейската Крон и Колит организация


Болест : Възпалителни чревни заболявания

Последна промяна на 01 April 2023 в 07:53 254 0

проф. д-р Пламен Пенчев

Отличието е за активното участие в създаването на единна европейска платформа за Възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ)
Референтният център за ВЧЗ на ИСУЛ се нареди сред седемте водещи европейски структури в областта на диагностиката и проследяването на пациенти с Улцерозен колит и Болест на Крон

Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, като референтен център за възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ), се нареди сред 7-те най-активни центрове в Европа в създаването на единна европейска платформа за регистрация, клинична оценка и изследване на пациенти с ВЧЗ. Българските гастроентеролози получиха специална награда по време на годишния конгрес на Европейската Крон и Колит организация. Сред останалите отличени са някои от водещите центрове в Европа, сред които тези на Белгия, Испания, Словения.

Дигиталната платформа UR-CARE е инициатива на Европейската Крон и Колит организация. Ръководена е от управителен съвет, състоящ се от водещи експерти по възпалителни чревни заболявания.

д-р Христо Вълков

„Значението на тази награда е наистина голямо.Тя е признание за усилията на нашия център. Най-голяма заслуга за нея имат самите пациенти, които ни се довериха и осъзнаха необходимостта от такава платформа“, обяснява д-р Христо Вълков. Заедно с проф. д-р Пламен Пенчев, той е моторът, който стои зад включването на България в тази инициатива. От години двамата се борят за създаване на национален регистър за България, в който да се вкарват данни от всички 11 центъра у нас, които имат опит в лечението на ВЧЗ. Д-р Вълков е и „черноработникът“, който лично е вкарал данните на пациентите, които се лекуват в ИСУЛ.

Българските лекари получиха още едно признание по време на конгреса на Европейската Крон и Колит организация. За първи път представител на Българското дружество по Гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография беше избран да бъде оценител (reviewer) на подадените за участие във форума научни съобщения.

д-р Иван Лютаков,

На д-р Иван Лютаков, лекар в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и активно занимаващ се с лечението на пациенти с ВЧЗ, беше предоставена честта да оценява научната стойност на заявените от колегите му от цяла Европа научни съобщения и да прецени дали те могат да бъдат допуснати до участие в постерната сесия. „Това е много престижно. Аз лично смятам, че е твърде рано за мен, твърде съм млад за такава чест, но явно от асоциацията ни оценяват по друг начин и имат желание да включат България в европейската общност“, коментира д-р Лютаков.

До този момент в дигиталната платформа UR-CARE са въведени данните на над 30 000 пациенти от Стария континент, като 200 от тях са на пациенти на Референтния център в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. В електронната система могат да се въвеждат наличните образни, ендоскопски, лабораторни изследвания на пациента от всяка една хоспитализация или от всяко посещение при проследяващ лекар. Този регистър дава възможност да се опишат и терапевтичните подходи при пациента, ефекта от лечението както и появата на странични ефекти от медикаментите. „Освен възможността за по-детайлно проследяване, чрез платформата нашите пациенти на практика имат достъп до най-съвременното лечение в Европа и съответно до най-добрите специалисти. Наскоро имахме такъв пациент. Той живее от 12 години в България, но е с белгийски корени. По негово желание, тъй като случаят му беше доста комплициран, беше опериран в Льовен, в един от двата най-добри центрове в Европа (другият е в Амстердам). Той беше изпратен там от нас. Подържахме непрекъсната връзка с колегите от Белгия. Те ни похвалиха, че в случая с този пациент сме действали напълно адекватно и биха го лекували по същия начин. Като мине следоперативният период, пациентът ще се върне в България и ще си продължи биологичното лечение при нас.“, разказва д-р Лютаков.

Около 4000 човека в България боледуват от ВЧЗ (точна статистика няма, тъй като все още не съществува единен национален регистър). При тези хора е много важно заболяването да се установи навреме и колкото е възможно по-бързо да се започне адекватна терапия. „Когато се проследяват редовно, все по-малко от тези пациенти имат усложнения и стигат до хирургия“, обяснява д-р Вълков чиято дисертация е посветена именно на усложненията от тези две коварни, автоимунни заболявания. В нея той е анализирал данните на стотици български пациенти.

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е една от малкото болници у нас, която може да предложи комплексно лечение на пациентите с Болест на Крон и Улцерозен колит – от поставянето на диагнозата, през назначението на адекватна кортикостероидна или биологична терапия до хирургично лечение на усложненията. Това е и причината в Клиниката по хирургия да постъпват най-тежките случаи в България. „За съжаление при пациентите с възпалителни чревни заболявания не рядко се стига до оперативно лечение. При тези с улцерозен колит – в около 10% от случаите, докато при тези с болест на Крон – до 60%“, обяснява д-р Георги Желев, който, заедно с началника на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Николай Пенков, се сред лекарите с най-голям опит в България в лечение на усложненията от ВЧЗ.
Какво представляват ВЧЗ

Най-честите ВЧЗ са Болест на Крон и Улцерозен колит. Те засягат предимно млади хора. Особеното при тях е, че могат да боледуват и деца. Става въпрос за имуномедиирани заболявания. Не се знае какво ги причинява. Понякога се стига и до усложнения, които изискват много опитен в областта на ВЧЗ хирург. Лечението и проследяването от гастроентеролог е до живот.