Лечение на хронична болка


Болест : хроничен болков синдром

Последна промяна на 22 May 2024 в 19:12 37 0

Иновативна оперативна интервенция в сферата на лечението на хроничния болков синдром извършиха лекари от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София с началник доц. д-р Попов, д.м.
На 63-годишен пациент, страдащ от дългогодишна болка в областта на ставите на таза и опашната кост, беше направена перкутанна радиочестотна термоаблация на сакроилиачни стави.

Процедурата представлява вкарване на иглени електроди през кожата в мястото на болката под рентгенов контрол, като по този начин иглите се позиционират в местата на увредата и се атакуват малките нервни окончания, по които се предава болката. Операцията бе извършена с помощта на апарат последно поколение на канадската фирма ”Дирос технолоджи”, притежаващ уникалната възможност за едновременна четириканална радиочестотна обработка на засегнати участъци на човешкото тяло.
63-годишният мъж от дълги години страда от сакроилеит – износване на ставите на таза и опашната кост, при което се получава асептично възпаление и заличаване на ставните повърхности. При тази диагноза болката е локална и отиваща към задните части на тазовата мускулатура, слабинните гънки и предната част на бедрата. Това е едно от заболяванията, които се отразяват силно върху качеството на живот на пациентите, тъй като е свързано със затруднения при извършване на дейности като навеждане, повдигане, оставане в една позиция и изправяне от седнало положение. Продължителната болка при сакроилеит може да доведе до развитие на тревожност, депресия и загуба на сън, особено при трудности с поставяне на диагнозата. Досега пациентът е бил лекуван с медикаменти (нестероидни и стероидни), обезболяващи, физиотерапия, но с временен успех.

„Пациентът се чувства добре. Изписан е още на следващия ден след манипулацията. Максималният ефект от лечението настъпва на 45-50-ия ден“, обяснява неврохирургът д-р Любен Попов.
С перкутанната термоаблация могат да се третират хронични болки в редица области на човешкото тяло: болки в коленната става, раменната става, китка, ходило, болки в гръбнака.

Клиниката по Неврохирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и екипът, извършил операцията, благодарят за любезното съдействие на инженерите на кипърската фирма „Medical were” и на представителя на фирмата за България Сурай Кючук, които предоставиха безвъзмездно високотехнологичния апарат.