Над 240 участници на второто издание на Академия Офталмология в Пловдив

Последна промяна на 26 April 2024 в 18:53 117 0

Заместник-министърът на здравеопазването Добромира Карева откри единственото по рода си у нас обучително събитие за млади очни лекари
Над 240 участници събра четиридневният форум на тема "Рефракция - от физична рефракция до рефрактивна хирургия“. Той бе тържествено открит от заместник-министърът на здравеопазването Добромира Карева. Тя приветства организаторите от името на министъра на здравеопазването с думите: „Високо ценя работата на Българско дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика и Българско дружество по ретинология в интерес както на българските офталмолози, така и на подобряването на очното здраве на населението от всички възрасти“. Поздравителни адреси изпратиха председателят на Комисията по здравеопазването към 49-то Народно събрание проф. Костадин Ангелов, председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров и ректора на Медицински университет-Пловдив проф. Ангел Учиков.
„Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади специалисти и специализанти по очни болести“, заяви проф. Александър Оскар – инициатор на форума и съпредседател на Фондация „Академия Офталмология“. В рамките на форума водещи офталмолози от страната и чужбина ще представят достиженията си диагностиката и лечението на най-масовите нарушения на зрението. Ще бъдат разгледани и последните достижения в лечението на редки очни заболявания, както в детска, така и в зряла възраст. „Организирани са 17 практически курса в отделните подспециалности на очните болести, за да се надградят знанията и уменията на младите лекари. Те ще имат възможност да практикуват върху най-съвременния ексимерен лазер у нас, апарати за роговична топография, биометрия, изследване на слъзна секреция, оборудване на диагностика и лечение на сухо око и др“, подчерта председателят на Фондация „Академия Офталмология“ проф. Ива Петкова.
Академия Офталмология се провежда в Пловдив в хотел Рамада, зала Тракия и ще продължи до неделя.