Над 30 000 българи вече се консултират с лекар онлайн

Последна промяна на 13 May 2020 в 20:59 676 0

Безплатното приложение Healee свързва пациенти и медици в интернет.
Рекорден ръст на прегледите в Мрежата заради пандемията от COVID-19.

Над 30 000 българи вече се консултират редовно при лекар онлайн, без да излизат от дома си. Само за последните два месеца прегледите са 10 пъти повече от обикновено. Това сочи статистика на най-голямата платформа за телемедицина в България Healee (https://www.healee.com/bg)

Безплатното приложение дава възможност за надеждна видео консултация с лекар. То може да бъде свалено на телефон или таблет от Google play и App store, както и да се използва онлайн на сайта www.healee.com.

Платформата позволява да се изпрати електронен медицински картон, да се заплати онлайн за преглед, да се изпращат лабораторни резултати. Пациентите могат да споделят медицински детайли за състоянието си, както и всичко нужно за комуникация - чат, изпращане на снимки, медицински изображения (включително ЯМР), аудио файлове, аудио и видео обаждане и др.

През последните месеци лекарите също проявяват огромен интерес към Healee. Регистрираните медици вече гонят 1000. Те са от всички специалности, като най-търсени в последните седмици са психиатрия, обща медицина, педиатрия, дерматология, акушерство и гинекология, УНГ, хомеопатия.

Голяма част от лекарите, които ползват Healee, са изявени имена в своята специалност, с публикации в български и чужди специализирани издания и дипломи от най-големите клиники в света.

Според лекарите, регистрирани в приложението, най-голямото предимство е, че в сегашната ситуация това е най-сигурният начин да практикуват професията си и да продължат да лекуват пациентите си, без да излагат на риск нито тях, нито себе си.

За голяма част от специалностите, когато не се налага физически преглед, това е и облекчение, тъй като по този начин не се натоварва здравната система - няма нужда да се пълнят лечебните заведения, да се създават опашки пред кабинетите, да чакаш с дни за свободен час - ако има възможност, лекарят ще ти помогне и в извънработно време.

„Горди сме, че в този труден момент на изолация, можем да предложим безплатна алтернатива на посещението в болница или медицински кабинет. Най-голямото ни предимство е, че можем да свържем пациенти и лекари независимо от населеното място, където живеят. Това гарантира бърза, качествена и ефективна медицинска услуга във времена, в които тя е жизнено важна. За лекарите от някои специалности, които не могат да продължат да преглеждат на живо пък, Healee е единственият удобен начин да лекуват и консултират пациентите си, както и да практикуват професията си.

Вярваме, че това е важна стъпка към дигитализацията и развитието на здравната система в една нова посока, в полза на всички пациенти и лекари“, твърдят от екипа на приложението.

Пациентите могат да използват Healee по три начина:

* Те могат да намерят своя лекар или да изберат друг специалист и да стартират онлайн консултация с него - чрез съобщения, видео или аудио разговор.

* Неalee дава възможност и за запитвания към подбран екип от лекари. Пациентите описват проблема си, като може да добавят снимки и медицинска документация, и получават отговор от някой от лекарите в гарантиран срок.

* Приложението разполага и със специален Healee Chatbot, който чрез чат дава кратка информация какво би могло да бъде заболяването и към кой от лекари може да се обърнете за онлайн консултация - бързо, лесно и без неясни въпроси.

Изключително важно е да се подчертае, че всяка лична информация, която се предоставя чрез Healee, е напълно защитена. Същото важи и за плащанията през приложението – те се извършват с карта, Paypal или epay.

Приложението е безплатно за потребители и лекари от България - пациентите заплащат единствено на лекарите прегледите и услугите, които ползват.

В някои случаи, чрез Healee лекарите предлагат по-ниски цени на консултациите си, отколкото в кабинет. Причината е, че приложението им пести средства за поддържане на приемен кабинет.

За Healee

Основатели на Healee са Христо Косев и Йосиф Дишлиев - професионалисти, които обединяват дългогодишен опит в компютърните технологии и дигиталното здравеопазване.

Христо Косев е един от основателите на Telerik, лидер в сектора на инструменти за разработка на софтуер, придобита от американската фирма Progress през 2014 г.

Йосиф Дишлиев е един от основателите на MediCloud – компания, разработваща дентален софтуер, създадена през 2012 и придобита от Curaden AG – най-голямата компания за дентално здраве в Швейцария.

Екипът на Healee събира и едни от най-добрите софтуерни инженери и дизайнери от Telerik.

Консултант на приложението е световно известният учен д-р Росица Лазова.

Д-р Лазова прекарва 20 години от кариерата си като доцент в катедра по дерматология в Йейлския университет. В момента е директор по дерматопатология в California Skin Institute в Сан Хосе, Калифорния.