Наднорменото тегло крие риск от рак

Последна промяна на 11 July 2021 в 21:36 413 0

Стандартизирани медицински изследвания по безспорен начин са установили, че наднорменото тегло повишава риска от развитието на диабет тип 2, инфаркти и инсулти, а също и развитие на различни форми на рак. Така например в САЩ, където се оказва, че около ¾ от населението е с тегло над нормалното, рак се диагностицира през живота на почти половината от мъжете и една трета от жените. Затова и се препоръчва всеки да следи своето тегло и да се стреми да достигне това телесно тегло, което е близо до долната граница на показателя, който най-често се използва за оценка на телесното тегло – индекса на телесната маса (ИТМ). Така че за човек, който не пуши и не злоупотребява с алкохол, най-важното условие да се защити от сърдечно-съдови и онкологични заболявания е поддържането на нормално телесно тегло през целия живот. Ето какво трябва да се знае по този въпрос.

При какво телесно тегло риска за здравето започва да се увеличава?
Установено е, че при раковите заболявания рискът започва да расте, още след като се премине границата между нормалното и наднорменото тегло. Затова и общоприетата препоръка за предпазване от рак е да поддържаме своето тегло в диапазона на долната граница на нормалното тегло.
Оказва се,че по-сложно е не да поддържаш нормално тегло, а да се освободиш от наднормените килограми, които започват да оказват негативно влияние върху много жизнени функции. Никога не е късно да се избавим от излишните килограми, като не си поставяме недостижими цели. Намаляването на наднорменото тегло даже и само с 5-10% е достатъчно, за да избегнем проблемите със здравето.

Какви са критериите за нормално тегло?
Най-използваният показател за тази цел е т.н. индекс на телесната маса (ИТМ). Той се изчислява, като разделим теглото в килограми (напр. 70 кг) на ръста (изразен в метри) повдигнат на квадрат (напр. 1.73 м на квадрат). Използва се следната градация за оценка на телесното тегло:
Нормално тегло: Индекс на телесната маса от 19 до 24,9;
Наднормено тегло: от 25 до 30;
Затлъстяване: 30 и повече.
За сведение средното ниво на ИТМ сред населението на Африка и Азия е 22 – 23, Европа – 25-27, САЩ – 28.

В редица случаи този показател се оказва, че не е в достоверна корелация със здравното състояние на даден човек. Това се дължи на факта, че този индекс не отчита възрастта и пола на пациента, както и особеностите на неговото телосложение, а също и индивидуалното съотношение между мастната и мускулната тъкан при всеки отделен човек. В резултат на това се появяват парадоксални и трудно обясними казуси.

В много случаи е по-уместно да се използва и друг показател за оценка на телесното тегло, какъвто е обиколката на талията. Натрупаната в областта на корема мастна тъкан, за която този показател дава информация, се явява по-информативен индикатор за оценка на степента на риска от развитие на хронични заболявания. Критичните нива на този показател са съответно обиколка на талията при мъжете до 102 см, а при жените – до 88 см. Превишаването на тези нива показва, че е възможно да се появят сериозни здравни проблеми, породени от наднорменото тегло. Най-малък здравен риск съществува при обхват на талията до 80 см при мъжете и до 72 см при жените.

Мастните отлагания около органите в коремната област, т.н. висцерални мазнини, външно се проявяват в нарастване обиколката на талията и повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Тези мастни натрупвания отделят някои мастни киселини, които провокират възпалителни реакции основно в кръвоносните съдове и това дава тласък на развитието на атеросклеротичен процес в тях. Затова и с цел максимално да се обективизира рискът от инфаркти, инсулти и ракови заболявания, свързани с наднорменото тегло, е въведен още един показател, който се счита за най-информативен и правдоподобен: отношението на обиколката на талията към ръста (waist-height ratio - WHtR). Неговото ниво при лица до 40-годишна възраст не трябва да превишава 0,5 (полът в случая няма значение), а към 50-те години това гранично ниво е допустимо да нарасне до 0,6.

Контролът на телесното тегло, заедно с контрола на останалите предотвратими рискови фактори - високо артериално налягане, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, ниска физическа активност, високо ниво на холестерол, ниско потребление на плодове и зеленчуци, остава като задължително условие. Много важно е, разбира се, оценката на риска за здравето, свързан с наднорменото телесно тегло, да се извършва с правилни и обосновани методи.

Виж още за: