Нов вид ПСР открива редки вируси и бактерии в червата

Последна промяна на 20 February 2023 в 21:07 163 0

Д-р Иван Лютаков с новия ПСР апарат

Подходящ е при хора с хронична диария или такива с ХВЧЗ
Ново изследване, което открива над 22 редки патогена в червата (вируси, бактерии, паразити), вече се прилага в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София. Мултиплексният фекален ПСР е с доказан ефект при пациенти с хронична диария или такива с хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ).

Методът е особено полезен на лекарите при хора с Болест на Крон и Улцерозен колит (най-честите ХВЧЗ), които подлежат на скрининг преди началото на лечение с биологична терапия. „Причината е, че биологичната медикаменти потискат имунитета при тези пациенти и е важно преди започването им да няма никакви инфекции в организма, които биха понижили ефекта от лечението“, обяснява д-р Иван Лютаков, гастроентеролог в най-голямата Клиника по гастроентерология у нас, която се намира в столичната болница.

При пациенти с хронична диария (над 3 изхождания дневно или поне едно воднисто изхождане дневно в продължение на 3 месеца) уредът може за 2 часа да установи какъв е причинителят и да се започне адекватно лечение. „При нас често идват хора с неизяснено заболяване, които са били прехвърляни от лекар на лекар, преминали са през няколко колоноскопии, без да се установи източникът на заболяването, а накрая се оказва, че проблемът им е съвсем ясен и напълно лечим с правилния медикамент“, разказва д-р Лютаков.

Гастроентерологът пояснява, че апаратът може да се използва за изследване и на деца, тъй като е в състояние много бързо да открие ротавируси, норовируси, аденовируси при тях, които са много устойчиви, лесно заразяват и могат да предизвикат сериозни последици. Подходящ е за тестване при остра диария и при възрастни.
Тестването става с фекална проба, а резултатите са много по-надеждни от обикновените микробиологични изследвания, които са по-малко чувствителни и често „пропускат“ някои от по-редките причинители.
„За съжаление, засега изследването не се реимбурсира по здравна каса и е сравнително скъпо, но се надявам, че колкото повече навлиза в практиката, толкова повече ще пада цената му. В началото така беше и с цените на ПСР тестовете при коронавирус, но с масовото им навлизане стойността им значително се понижи. В момента преговаряме с фирмата-производител да включим още редки причинители, които тестът да улавя, като запазим същата цена“, обнадежден е младият гастроентелолог.